Музика

Концерт на Струнен квартет "Фрош" отбелязва 100 години от рождението на Лазар Николов

4 април 2022, 19.00 часа, Първо студио на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Струнен квартет "Фрош" ще отбележи 100-годишнината от рождението на Лазар Николов

На 4 април, понеделник, от 19.00 часа в Първо студио на БНР  ще прозвучи знаковата камерна композиция Втори струнен квартет на Николов, както и произведения на Бах и Дебюси.

Струнен квартет "Фрош" е създаден през 2007 в София и започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР - "Солистите на радиото". В последното десетилетие съставът се превърна в един от най-желаните за съвременните композитори интерпретатори и един от най-канените квартети в музикалните форуми.

"Не мога да не кажа, че на един юбилей е цяло щастие да бъда изпълнен по такъв начин. Това е наистина много затрогващо," казва за квартет "Фрош" акад. Васил Казанджиев

Квартетът е носител на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика в София и на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на ''Кристална лира" в категория Камерни ансамбли и на наградата ''Златен квартет" за високи художествени постижения на името на М. Големинов.

Съставът участва във фестивалите "Зимни музикални вечери" – Русе, "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни'', "Дни на камерната музика" - Габрово, "Аполония", "Ars Musica festival" – Брюксел, ''Варненско лято'', ''Зимни музикални вечери", ''Проф. Иван Спасов" - Пазарджик, "Ambul" – София, "Звук и връзка" – София и др.

 „Фрош" осъществява български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Хенрик Гурецки, Ян Гросман, Освалдо Голихов, Стив Райх, Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, Драгомир Йосифов и Божидар Спасов, като част от творбите са специално написани за квартета. Квартетът прави звукозаписи за фонда на БНР на произведения от Владигеров, К. Илиев, Казанджиев, М. Георгиев, Керкелов,  Шостакович, Шуберт, Волф, Шьонберг, Веберн, Барток и Респиги.

* * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на eventim.

 

Автор:
БНР
Публикация:
04.04.2022 г. 10:41
Етикети:
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34430-kontsert-na-strunen-kvartet-frosh-otbelyazva-100-godini-ot-rozhdenieto-na-lazar-nikolov