Музика

Музика без граници: „Барокови картини" с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел

2 април, 19.00 часа, Камерна зала „България"

 

◊ МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Софийската филхармония и
Държавна опера Стара Загора
представят

Музика без граници

„Барокови картини" с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел в Камерна зала „България"
 
 „Барокови картини" с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел ще „нарисуват" с глас и звук на 2 април, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България" солистите на Държавна опера Стара Загора Петя Петрова (мецосопран) и Яница Нешева (сопран), и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Иванова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни инструменти, блок флейта.

Диригент на концерта е Виктор Крумов. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея", „Юлий Цезар", „Ксеркс", „Дидона и Еней" и др.

Монтеверди, Пърсел и Хендел са най-големите и изявени, а също и най-модерните за времето си композитори. Те създават еталони на бароковата музика. В естетиката на барока героите в оперите са легендарни царе или митологични личности. Чувствата са изведени до крайност и ексцесия. Любовта и омразата са абсолютни и еднозначни. Когато човек обича, обича на живот и смърт.

В програмата на концерта са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха. Бароковата музика изисква различна певческа техника от съвременната практика, различни – фразиране и чувствителност. Затова много рядко днес се посяга към този репертоар в България. Той се отличава с голяма вариативност и техническа виртуозност, които са много впечатляващи. За щастие в световен мащаб все по-често театрите се връщат към произведения от този период и съществува т.нар. „Възраждане на Барока" поради големия интерес на публиката. За някои от произведенията са направени специални аранжименти от Виктор Крумов и Константин Косев.

„Бях провокирана от Петя Петрова да направим този концерт. В началото на подготовката му имах притеснения, как ще се получи. За този репертоар е необходимо да се готвиш сериозно, да се направят консултации със специалисти по барокова музика. Тази музика е предизвикателство пред мен, с нея откривам за себе си много нови усещания и удовлетворение"
Яница Нешева

„Аз имам известен опит в бароковата музика. Пяла съм в операта „Юлий Цезар" от Г. Ф. Хендел в Барселона с много известни изпълнители. Но за първи път в този концерт ще изпълнявам произведения на Монтеверди. С Яница Нешева сме отдавна дует-тандем и имаме още планове за бъдещи съвместни проекти."
Петя Петрова
 

* * *
Билети за концертите са налични на касата на зала "България", онлайн и в мрежата на Ивентим.
Цени на билетите:15 лв.
Специална цена за пенсионери – 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
31.03.2022 г. 15:49
Посетено:
555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34417-muzika-bez-granitsi-barokovi-kartini-s-muzikata-na-monteverdi-parsel-i-hendel