Музика

Над 130 музиканти днес ще изпълнят GROßE MESSE f moll от Антон Брукнер в Зала "България"

Плевенска филхармония, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Вера Гиргинова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор и Свилен Николов – бас

 
Над 130 музиканти днес ще обединят творческата си енергия на сцената на величествената Зала "България" тази вечер. Това е второто изпълнение на произведението от двата състава, които го представиха за пръв път преди две години. 
 
На 29 март (вторник), от 19:30 часа в Зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър.
 
Концертът ще започне с музикално въведение, в което Йордан Камджалов ще сподели ключови теми, формули и идеи, заложени в изпълняваната композиция. Целта на този формат е да спомогне за по-дълбоко навлизане и преживяване на творбата и цялостния музикален процес, както на емоционално, така и на интелектуално ниво.
 
За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Вера Гиргинова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Свилен Николов – бас.
 
Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФК „Светослав Обретенов” – Славил Димитров.
 
Да интерпретира мащабни творби от Чайковски, Брамс, Орф, Стравински, Вагнер, Малер, Хиндемит или Брукнер е практика в професионалния живот на маестро Йордан Камджалов. Крупните форми – опера, меса, симфония, кантата, реквием и др., са предпочитани от него, а публиката винаги е прикована от забележителното му сценично присъствие, прочит, дълбочина и сила на внушението.
 
В духа на класическата традиция Месата е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei, наситени с мечтателност и красота, пълни със смирение и духовна сила. Композирана през 1867 г. тази меса на Брукнер придобива най-голяма популярност след симфониите му.

Видео покана за концерта на 29 март в Зала "България":

https://www.youtube.com/watch?v=KngTlgozqkM

Официално събитие:
https://www.facebook.com/events/627088925407181

Билети на касата на зала „България” и в мрежата на Ивентим:  https://bit.ly/3v0Q5Ar
Автор:
Плевенска филхармония
Публикация:
29.03.2022 г. 09:52
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34400-nad-130-muzikanti-dnes-shte-izpalnyat-gro-e-messe-f-moll-ot-anton-brukner-v-zala-balgariya