Музика

Матине на оркестър “Симфониета” с два хора от съпътстващата програма на ММФ “Варненско лято” 2022

Концерт на 27 март от 11:00 ч. в Градската художествена галерия - Варна

 

◊ ПОКАНА

На 27 март от 11:00 в Градската художествена галерия проф. Милко Коларов ще дирижира концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Участват Хорът на варненските момчета и младежи, Детски хор “Добри Христов” и солистите Стоимен Пеев, цигулка, Ирина Жекова - сопран, Валерий Георгиев - тенор и Евгений Станимиров - бас.

Неделно матине в първите топли пролетни дни ще настрои варненските меломани за очакване на летните музикални празници. Концертът на оркестър „Симфониета” под палката на маестро Милко Коларов ще събере в едно мащабно представяне вдъхновението на два популярни хора от морския град - Хора на Варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева и Детския хор „Добри Христов” при ЦПЛР - ОДК Варна, с диригент Галина Станишева.

Солисти ще бъдат Стоимен Пеев – цигулка, ученик на проф. Гинка Гичкова, концертмайстор на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Ирина Жекова – сопран, Валерий Георгиев – тенор и Евгений Станимиров – бас.

В програмата са красивите произведения на немските композитори Хайдн и Шуберт - Концерт за цигулка и оркестър №1 до мажор от Йозеф Хайдн и Меса №2 сол мажор от Франц Шуберт. Концертът се посвещава на 75-годишния юбилей на уважавания музикален педагог проф. Гинка Гичкова, учител на няколко поколения цигулари, която ще присъства на събитието.

Началото на концерта матине е от 11 часа. Вход с маски, без сертификати.

Билети от касата на Фестивалния комплекс и онлайн от Сайта на Фестивалния комплекс:  https://fccvarna.bg/. Както и на място преди концерта.

ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

www.facebook.com/vnsummerfest

Снимки Росен Донев

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
26.03.2022 г. 11:42
Етикети:
Евгений СтанимировВалерий ГеоргиевИрина Жековапроф. Милко Коларовконцертсъпътстваща програмаММФ “Варненско лято”
оркестър „Симфониета”
Стоимен Пеев
Детски хор “Добри Христов”
Хор на варненските момчета и младежи
Посетено:
636
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34380-matine-na-orkestar-simfonieta-s-dva-hora-ot-sapatstvashtata-programa-na-mmf-varnensko-lyato-2022