Музика

Продължават концертите от програмата на МФ „Мартенски музикални дни“

61. Международен фестивал, Русе, 11–27 март 2022 г.

 

Продължават концертите от програмата на МФ „Мартенски музикални дни“

На 24 март (четвъртък) от 19 часа в зала „Европа“ на Доходно здание е концертът „Европейският Ренесанс“ с участието на Смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров. Русенската формация  ще представи програма с творби на Томас Морли, Орландо ди Ласо, Жоскен де Пре, Клаудио Монтеверди, Джовани Пиерлуиджи да Палестрина и др. Една приятна и интересна разходка из творчеството на композитори, представители на различни национални полифонични школи – Римска, Венецианска, Нидерладска, Френска, Английска, Испанска и др.

На 25 март (петък) диригентът Пламен Джуров и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ни връщат 60 години назад, за да възкресят спомена от първата програма на ансамбъла с прочутия Камерен концерт на Артур Онегер и Концерта за струнен оркестър на Лазар Николов. Солисти са Явор Желев – флейта и Слав Славчев – английски рог. Поради заболяване пианистката Милена Моллова няма да участва в концертната вечер, както предварително беше обявено. Вместо нея на фестивалната сцена ще видим Виктория Василенко, която музикалната критика определя като „българското златно момиче на пианото“.

На 26 март (събота) кларинетистът Росен Идеалов и пианистката Надежда Цанова ще представят концерта „Пътуване във времето“. В програмата на вечерта русенската публика ще чуе творби от К. М. фон Вебер, Л. Николов, Д. Йосифов, В. Казанджиев и Й. Брамс.

Последната концертна вечер на 27 март (неделя) Русенският  фестивален оркестър и Маестро Емил Табаков ще представят  изключително интересна програма с творби на Сергей Прокофиев. В програмата е и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература – „Картини от една изложба“ от Мусоргски, оркестрирана от Морис Равел. Солист е пианистът Александър Гаджиев, който прави дебют на българска сцена. Един достоен финал на 61. издание на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2022 година.

 

          Програма на фестивала: https://www.marchmusicdays.eu

          Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Автор:
Иван Стефанов, Община Русе
Публикация:
24.03.2022 г. 15:36
Посетено:
707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34361-prodalzhavat-kontsertite-ot-programata-na-mf-martenski-muzikalni-dni