Музика

"Връщане към Романтизма" в програмата на 61. МФ "Мартенски музикални дни" - Русе

Концерт на 23 март от 19 часа, Доходно здание - Голяма зала

 

◊ ПОКАНА

След дългоочакваното настъпване  на пролетта какво по-подходящо изживяване от едно “Връщане към Романтизма”?

Русенци и гостите на града ни могат да си го подарят с огромно удоволствие на 23 март, сряда, от 19 часа, в голямата зала на Доходното здание!

Русенска филхармония, дирижирана от нашия съгражданин Маестро Иво Венков и със солист талантливият виолончелист Атанас Кръстев, ще ви потопят в непреходното творчество на един от най-великите руски композитори - П. И. Чайковски.

Концертът е част от програмата на 61-вото издание на Международния фестивал ММД, а програмата му включва П. И. Чайковски – Рококо вариации за виолончело и оркестър и Симфония №5.

Иво Венков е роден в Русе, един от най-оживените музикални центрове в България, известен още като „Малката Виена”. Учи пиано, теория на музиката и оркестрово дирижиране в Софийската консерватория. През 1995 г. е назначен за диригент в Държавна опера Варна, където дебютира с операта на Бизе „Les Pêcheurs de Perles”. Със Симфоничния оркестър на София изпълнява различни вокални и симфонични произведения и дирижира концерти в Италия, Гърция, Югославия, Япония, Испания. През януари 1996 завършва оркестрово дирижиране с голямо отличие.

Година по-късно отива в Hochschule für Musik und darstellende Kunst във Виена и Грац (Австрия), за да завърши обучението си. През 1998 г. прави своя дебют в Белгия с няколко оперетни постановки и като гост-диригент на Брюкселския младежки оркестър. През септември същата година е назначен за диригент на Младежкия музикален оркестър на Антверпен. Иво Венков също така е дирижирал Frankfurter Museumorchester, Bamberger Symphoniker, Residentieorkest в Хага, Ротердамския филхармоничен оркестър, Фламандския радио оркестър, работил е като асистент на Валтер Велер на deFilharmonie и е дирижирал концерти във Фландрия със Симфоничния оркестър на Фландрия.

През май 2004 Иво Венков печели втора награда в конкурса за диригенти Густав Малер, организиран от Bamberger Symphoniker. През септември същата година печели първа награда на диригентския конкурс на сър Георг Шолти във Франкфурт с изпълнение на „La Mer“ на Дебюси. И накрая, Иво Венков е гост-професор по оркестрово дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен.

 

Световнопризнатият виолончелист Атанас Кръстев е възпитаник на НУИ “Любомир Пипков” и на НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на неговия баща, изтъкнатия виолончелист проф. Анатоли Кръстев, след което специализира при проф. Наталия Шаховская във Висшето музикално училище „Кралица София” – Мадрид.

Харизматичният млад музикант със завидна международна кариера е изнесъл над 40 концерта като солист на различни симфонични оркестри, сред които са Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Русенска филхармония, симфоничните оркестри на Варна и Бургас, „Петробрас Симфоника” – Рио де Жанейро, „Оркестра симфоника“ – Сао Пауло, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” и др.

Големият български виолончелист, музицирал по световните сцени и вече доц. д-р Атанас Кръстев, е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.

 

П. И. Чайковски – Рококо вариации за виолончело и оркестър

15 декември 1876, Пьотр Илич Чайковски в писмо до брат си: „Пиша вариации за Cello solo с оркестър.

18 ноември 1877, Москва, в-к Глас: “Пиесата за виолончело на г-н Чайковски, с прелестния акомпанимент на оркестъра, е най-новото произведение на композитора и публиката го прие с огромно удоволствие.”

Вариациите са посветени на известния виолончелист, професор в Московската консерватория В. Ф. Фитценхаген – първият изпълнител на творбата. Направил известни корекции във виолончеловата партия, той става автор на редакция, изпълнява с успех и до днес. Вариациите са може би първият сериозен опит на Чайковски да се обърне към духа на класицизма, опитвайки се сякаш да открие родство между тънката и крехка меланхолия на романтизма и изящната естетика на галантния осемнадесети век.

Концертно-виртуозната, широка, напевна и грациозна главна тема той условно нарича “рококо”, препращайки асоциации към разпространения през 18. век стил в европейското изкуство. Вариациите на тема рококо са една от най-светлите творби на Чайковски. В тях звучи обаянието на приветливо срещащата света душа на композитора, а виртуозността отстъпва пред поезията.“(Борис Асафиев)

Чайковски нееднократно дирижира творбата си, а последното ѝ представяне прави няколко месеца преди смъртта си на 16 януари 1893, в концерт на Симфоничния оркестър на Одеса с чешкия виолончелист В. Ф Алоиз.

П. И. Чайковски – Симфония №5

 Десет години след написването на Вариациите, завършвайки един уморителен и напрегнат сезон на гастроли в Европа, Чайковски ,заселвайки се във Фроловское стига до идеята за нова симфония. Започната на 15 май и завършена на 14 август 1888 година, тя звучи за първи път под диригентството на автора на 5 ноември в Петербург. „Трудно е да се каже сега каква излезе моята симфония в сравнение с другите и особено с „нашата“.“

Между любимата му „наша“ (Четвърта) и новата има някаква естествена близост, макар че ги делят близо 10 години. И това не е случайно. Композиторът изпитва особено задоволство след написването на Четвъртата симфония. „Струва ми се, че това е моето най-хубаво симфонично произведение!“ ,четем в писмо до Надежда фон Мек. Темата ѝ е не само находка за Чайковски. Тя отключва един изключително силен и богат философски пласт в творчеството му. Следващата, Пета симфония, е всъщност едно ново връщане към Темата. В бавното встъпление  отново се появява онази съсредоточено-мрачна „тема на съдбата“, която се намесва активно в цялостната драматургия на композицията. И все пак Петата симфония внушава като че ли и нещо повече, което няма да открием в Четвъртата. Финалът носи едно скрито напрежение, странно усещане за съдбовност и предчувствия, водещи към трагедийността на последната, Шеста симфония.

 

Заповядайте на 23 март, от 19 часа, в Доходното здание, за да чуете това, което думите нямат силата да изкажат!

 

Билети на каса Опера:

понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа и на https://www.ruseopera.com/

 

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
22.03.2022 г. 13:07
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34336-vrashtane-kam-romantizma-v-programata-na-61-mf-martenski-muzikalni-dni-ruse