Музика

"От България до Аржентина" - вокален концерт на Хосе Кура и Цветелина Василева

20 март 2022, 17.00 часа, Зала „Филхармония“ - Русе

 

◊ ПОКАНА

Трогателна среща на две ярки и самобитни национални култури ще зарадва русенци тази неделя в зала "Филхармония"!

Едната родена в Латинска Америка, а другата на Балканите, музиката на Аржентина и България оставя своя дълбок отпечатък в сърцата на ценителите по цял свят.

Диригентът на операта “Ернани”, чиято премиера очарова русенци в сряда вечер на сцената на Доходното здание, аржентинският тенор и композитор Хосе Кура, ще ни достави и удоволствието да го слушаме!

Той ще бъде представен само на публиката в Дунавската столица също и като певец, и като композитор. Във вокален рецитал, озаглавен „От България до Аржентина“, съвместно с българското сопрано Цветелина Василева на 20 март от 17.00 часа на сцената на Зала „Филхармония“ в Русе, аржентинският певец ще изпълни свои авторски песни и други творби от аржентински композитори. Цветелина Василева от своя страна ще изпълни песни от български композитори.

Клавирният акомпанимент ще бъде на унгарската пианистка Каталин Чилаг и на българската пианистка и диригент Вилиана Вълчева.

“Важно е да бъда културен посланик на страната ми. Ще представим песни с чудесни поетични текстове от Пабло Неруда, Луис Сернуда и др. Заедно с няколко български песни ще изразим един жест на братство между България и Аржентина", каза в навечерието на оригиналния концерт Хосе Кура.

Завършил оркестрово дирижиране, вокалните таланти на Хосе Кура са непризнати до 1988. Влиза в оперната история, когато за първи път дирижира "Cavalleria Rusticana", след което се качва на сцената  след антракт, за да изпее Канио в "Палячи" в Държавната опера в Хамбург през февруари 2003 г. Той става и първият изпълнител, който пее и дирижира едновременно, и първият, който комбинира пеене със симфонични произведения в концертен формат.

Три години работи като главен гост-диригент на световноизвестния полски оркестър Sinfonia Varsovia, позиция, която преди това е била заета от покойния лорд Йехуди Менухин. Впоследствие Кура ръководи своя оркестър в поредица от високо аплодирани изпълнения на такива симфонични произведения като "Римски пинии" на Респиги, Втората симфония на Рахманинов и Симфония № 9 на Бетовен.  

Като концертен изпълнител, Хосе Кура успешно интегрира ролите на певец и диригент, какъвто е случаят и с концерта му във Виенската зала "Концертхаус" през ноември 2002, преминавайки безпроблемно от ариите, включени в новия му албум "Aurora", към изпълнението на Симфония № 2 от Рахманинов.

През  2004 дирижира "Мадам Бътерфлей" от Пучини във Варшава, а през 2006 пътува до Италия за едномесечно турне като диригент на оркестъра на Фондация "Артуро Тосканини".

Световноизвестният певец и диригент активно работи и като композитор. Творбите му са в жанра на духовната кантатно-ораториална музика „Stabat Mater“, „Magnificat“, триптихът „Ecce Homo“ и др.

В този проект публиката ще има възможност да се наслади и на солистката на “Ковънт Гардън” и Метрополитън опера – сопраното Цветелина Василева.

Лауреат на международните конкурси в Италия „Tито Скипа” и „Франческо Чилеа”, оперната прима специализира при прочутия тенор Карло Бергонци в Милано в школата на Ла Скала.

След дебюта ѝ с партията на Леонора от “Трубадур” в Сан Франциско, вестник “Таймс” пише за нея: „… красив, подобен на меч сопранов тон, сроден с истинската музикална чувствителност”.

Цветелина Василева е изнасяла концерти в повечето европейски столици в най-престижните концертни зали – в Концертгебау, Амстердам , в Роял Албърт Хол, Лондон, а също и в Торонто, Америка – в Рецитална зала „Джордж Уестън”. Цветелина Василева е работила с едни от най-известните диригенти на нашето съвремие – A. Гуаданьо, M. Арена, Д. Орен, Б. Хайтинк, К. Рици, M. Армилиато, Н. Луизоти, Ф. Джордан и др.

На Хосе Кура на пианото ще акомпанира Каталин Чилаг. Тя е концертна пианистка, радваща се на световно признание и презентиращ артист-изпълнител на Steinway. Живее в Лондон, където е артистичен директор в оперната компания „Moltopera“ и е преподавател по пиано в Steinway-Лондон. Преподавала е в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща и е гост-професор в университета „Tufts“ в Бостън, САЩ.  В момента подготвя докторската си дисертация, изследвайки и премиерно представяйки вокални композиции на жени-композитори от нашето съвремие.

Като изпълнител пианистката се фокусира върху аржентинската музика, гастролирайки с Хосе Кура. Програмата „Моите родни песни“ със световноизвестния певец се радва на възторга на публиката в Theatre Du Capitole, Тулуза.

Каталин Чилаг е концертирала в Ню Йорк, Бостън, Париж, Виена, Лондон, Торонто, Буенос Айрес, Залцбург, Мюнхен, Москва, Байройт, Будапеща и Ница; гостувала е на няколко европейски фестивала.

Вилиана Вълчева е родена във Варна. През 1999 година завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град със специалност Пиано, след което веднага е приета да учи в Hochschule der Künste в столицата на Швейцария – Берн, както и по-късно камерна музика в Нюшател. Паралелно започва да се занимава и с дирижиране, което я отвежда в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихска опера проф. Ралф Вайкерт, където през 2010 г. защитава с отличие Магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране.

Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в Кадакес (Испания). Тя е активен участник като диригент в Берлинския форум "Das Kritische Orchester", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинска филхармония, Мюнхеска филхармония, Bayerische Rundfunk Оркестър, Dresden Staatskapelle.

През 2013 година Вилиана Вълчева започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана за три творчески сезона. Същата година, след конкурс, печели и място за практика в нова продукция на Цюрихска опера при главния диригент Фабио Луизи.

 

С други думи очаква ни отново музикален празник!

Заповядайте!

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
19.03.2022 г. 12:41
Етикети:
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34325-ot-balgariya-do-arzhentina-vokalen-kontsert-na-hose-kura-i-tsvetelina-vasileva