Музика

Дебют на квартет MOTUS - втори концерт

14 март 2022 г., 19:30 ч., Регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала"

Дебют на квартет MOTUS - втори концерт

 

В понеделник, 14 март, от 19:30 часа, в Регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала" Нов симфоничен оркестър представя втория концерт от проектa „Дебют на струнен квартет "Motus".

Концертът е част от мисията на оркестъра, която той следва неотменно вече три десетилетия – да дава път и поле за изява на млади неутвърдени български музиканти, предоставяйки им професионална сцена за изява. Тази мисия оркестърът следва по свой собствен начин – като инспирира желания и активира креативност в своите бъдещи музиканти и български таланти. Дава им път, но и самочувствие сами да намерят пътя към изкуството – да не са част от мозайка, която някой друг реди.

Програма:

Александър Бородин - Струнен квартет №2
Феликс Менделсон Бартолди -  Струнен квартет № 8, оп. 80

Струнен квартет "Motus" са:

. Виктор Тренев, цигулка
. Георги Райчев, цигулка
. Христо Илиев, виола
. Наума Найман, виолончело

 

Виктор Тренев е роден през 2001 г. в София. Започва да свири на цигулка на шестгодишна възраст, по-късно е приет в Националното музикално училище „Любомир Пипков" в класа на Юлия Ангелова.  Носител е на призови награди от национални и международни конкурси, като: „Kocian Violin Competition" в Чехия, „Remember Enescu Violin Competition" в Румъния, „Млади виртуози – Емил Камиларов" в София. Като първа цигулка в квартет „Кодам" печели награда от „International Radio Competition Concertino Prague" както и покана за концерти на фестивала в Южна Бохемия.

Участвал е в благотворителни концерти и международни фестивали като солист и камерен музикант. През 2020 г. участва във фестивала „Софийски музикални седмици". Свирил е пред голяма част от политическия и бизнес елит на България – президенти, министри, посланици, индустриалци и банкери. Концертмайстор е на Младежка филхармония „София" с която е участва в концерт за откриването на фестивала „Аполония" в Созопол и концерт в Европейския парламент в Брюксел. Няколко години подред е включен в алманаха за най-талантливите деца на България, подкрепяни от фондация „Димитър Бербатов".

Виктор участва в редица майсторски класове, където работи с някои от най-големите имена в цигулковото изкуство днес. През 2020 г. е приет в две музикални академии в Австрия, но избира да продължи образованието си в България. Понастоящем е студент в класа по цигулка на Галина Койчева-Мирчева и в класа по камерна музика на Стоимен Пеев в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров".

 

Георги Райчев е роден през 2001 г. в София. Учил цигулка в Национална музикално училище „Любомир Пипков" - от 1. до 9. клас в класа на Катя Драмалиева, а след 9. клас - в класа проф. Евелина Арабаджиева. Участвал е в майсторски класове на Симеон Симеонов, Мила Георгиева, Стефан Камиларов и Светлин Русев.

Носител на Трета награда на VI Международен конкурс в гр. Ниш, Сърбия.  Участва в проекта „Side by side" на Royal Concertgebouw Orchestra през 2018 г. в София. В състава е на Младежка филхармония „София", Балкански младежки симфоничен оркестър и Младежка филхармония „Пионер", както и в концертите на професионалните оркестри – Нов симфоничен оркестър, София; „432 Chamber Orchestra", София и Симфониета Враца.

От началото на сезон 2018/2019 е концертмайстор на Младежка филхармония „Пионер", с която се изявява и като солист. В момента е студент в инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров".

 

Христо Илиев e роден през 1998  в Пловдив. На 7-годишна възраст започва обучението си по виола в Националното училище за музика и танц „Добрин Петков", гр. Пловдив, където завършва и средното си образование. През 2016 г. е приет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", София в класа на проф. Стефан Жилков.

Свирил е в Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam в програмата Side by Side както и в програмата „Рамо до рамо" на Софийска филхармония (2019 г.). Водач е на виоловата група на оркестрите Младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE; Балкански младежки симфоничен оркестър и Филхармония „Пионер". Свирил е в Нов симфоничен оркестър, Студентски симфоничен оркестър при Националната музикална академия, Държавна опера Пловдив, Симфониета Враца и Симфониета Видин. 0т 2021 г. има едногодишен договор и със Софийската филхармония. 

Участвал е в турнета със симфонични оркестри в Германия , Швейцария, Франция (с Филхармония Пионер), Китай (с Държавна опера Пловдив).

Бил е солист на Държавна опера Пловдив, изпълнявайки Концерт за виола и оркестър от Сесил Форсайт – първа част (2017 г.), на Академичен симфоничен оркестър при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" с Концерт за виола и оркестър от Карл Щамиц (2019 г.) и Рапсодия-концерт за виола и оркестър от  Бохуслав Мартину (2020 г.).

Участвал е в майсторските класове на Емил Лавренов, Владислав Андонов, проф. Jone Kaliunaite, проф. Vladimir Lakatos, проф. Marc Tooten в Music Campus Balchik (2016, 2017, 2018, 2019).

Печели награди от конкурси, като Национален конкурс „Върбан Върбанов" (Бургас 2016 г.) - трето място, Международен конкурс за инструменталисти (Ниш, Сърбия, 2017 г.) – второ място, и Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков" (Пловдив, 2019 г.) – трето място.

 

Наума Найман е родена в Антверпен, Белгия през 2005 година. Едва 4-годишна тя е приета в Национално музикално училище „Любомир Пипков", София в класа по виолончело на Даниела Черпокова.

През годините работи с челисти и педагози като Стефан Попов (Stefan Popov), Доминик де Вилианкур (Dominique de Williencourt), Ромен Гарио (Romain Garioud), Мартина Щукан (Martina Schucan), Стефан Хаджиев (Stefan Hadjiev), Разван Сума (Razvan Suma), Владимир Перлин (Vladimir Perlin), Кирил Родин (Kiril Rodin) Денис Северин (Denis Severin) и др.

Наума е лауреат на международни конкурси в България и Европа между които „Добрин Петков" - Пловдив, „Карл Давидов" - Латвия, „Млади виртуози" - София, „Международен конкурс за немска и австрийска музика" - Бургас и други. 

През 2016 г. взема участие във фестивала „Моцарт" в Нарни, Италия. От 2016 г. до днес е и най-младият музикант в Music Campus Balchik. През 2018 и 2019 година Наума участва в майсторския клас и фестивал „Musica Mundi" в Белгия. През март 2020 г. е част от първото издание на Cellissimo festival в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в София. През лятото на 2020 г. е поканена в „International Summer Academy" в Швейцария. 

През 2017 и 2019 г. Наума е солист на Камерен оркестър „Софийски солисти", а през 2020 - на Czech Moravian Philharmonic Orchestra в Швейцария. Концертира с камерни ансамбли и като солист в Белгия, Швейцария и България.

 

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 година по инициатива на музикалния критик Юлия Христова. Основната идея е да се работи за обучението и израстването на младите български музиканти, както и да им бъде предоставен концертен подиум за професионална изява.

Школата на Нов симфоничен оркестър запълни нишата на музикалното образование и така на практика осигури приемственост в българските оркестри и оперни театри.

Създаден в последното десетилетие на 20. век и утвърден в 21. век, оркестърът сякаш пренесе във времето най-стойностното от богатото наследство в класическата музика и успя да го пренесе в настоящето. Така Нов симфоничен оркестър изпълни своята мисия, но и отвори широко вратите към следващи  предизвикателства и нови духовни пространства.

 

Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
12.03.2022 г. 18:30
Посетено:
872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34277-debyut-na-kvartet-motus-vtori-kontsert