Музика

Симфоничният оркестър на БНР и диригентът Марк Кадин посвещават следващия си концерт на паметта на жертвите от събитията в Украйна

Концерт на 11 март от 19 часа в Зала "България"

 

Симфоничният оркестър на БНР и диригентът Марк Кадин посвещават следващия си концерт на паметта на жертвите от събитията в Украйна

Симфоничният оркестър на Българското национално радио се присъединява към инициативата на водещи оркестри, сред които и Берлинската филхармония, Берлинското радио, Лондонски филхармоничен оркестър, Оркестърът на Френското радио, Симфоничният оркестър „Джузепе Верди" в Милано, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и много други.  

Следващият ни концерт на 11 март посвещаваме на паметта на жертвите от трагичните събития в Украйна. За съжаление, музиката не може да спре войната, но безразличието няма да помогне да я разберем.  

Програмата на вечерта в Зала „България" се променя. Главният диригент на оркестъра маестро Марк Кадин разказва: „Трагедията, която се разгръща сега в Украйна, вече донесе немислими човешки жертви и страдания. Виждаме ужасяващи кадри с разрушени градове и села. В един от тях, малкия украински град Тростянец, е повреден паметник от XVIII век, имението на князете Галицини. В него често е гостувал Пьотр Илич Чайковски и именно там той написва своето първо симфонично произведение – увертюра „Буря". Ще я изпълним заедно с още една творба „Тиха музика" на големия украински композитор от Киев и наш съвременник Валентин Силвестров. Мир, спокойствие и тишина са ни необходими на всички, но преди всичко на жителите на Украйна." 

Първата част на концерта ще премине без промени – ще прозвучи Концерт за цигулка и оркестър на английския композитор Уилям Уолтън със солист Лия Петрова. Начало 19.00 часа, мястото - Зала "България".  

 * * *

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4"), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim:  https://www.eventim.bg/  За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.  

 

Автор:
БНР
Публикация:
06.03.2022 г. 15:37
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34227-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-i-dirigentat-mark-kadin-posveshtavat-sledvashtiya-si-kontsert-na-pametta-na-zhertvite-ot-sabitiyata-v-ukrayna