Музика

Златен цикъл на симфониците

Звезди

◊ СЪБИТИЕТО

На 2 февруари 2007, от 19 часа,
Зала България

Концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио

Диригент
Марк Кадин (Русия)
Солист Борис Бровцин (Русия) - цигулка

В програмата:

. П. И. Чайковски - фрагмент из "Спящата красавица" в оркестрация на Стравински и Сюита из "Лебедово езеро"
. И. Стравински - Концерт за цигулка, Целувката на феята


◊ ПОВЕЧЕ

Концертът е включен в традиционния вече "Златен цикъл на симфониците". Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР ще ни потопят, макар и само за една вечер, в романтиката на "Лебедово езеро" и "Спящата красавица".
Акцентът в програмата е Концертът за цигулка на Игор Стравински.

• Солист в Златния цикъл на симфониците този път е младият Борис Бровцин. Изключителните му умения на цигулар го правят лауреат на множество международни награди и желан гост на престижни сцени в цяла Европа.
Едва 13-годишен, Бровцин дебютира на сцената на Болшой театър, следват многобройни турнета, дебют с Филхармонията на ББС. През 2004 печели най-високото отличие на Лондонската музикална академия „Гилдхол”, чийто стипендиант е през 2006-2007 г. Борис Бровцин е концертмайстор на оркестъра на Би Би Си, Лондон.

• Маестро Марк Кадин е един от водещите млади руски диригенти. Той е постоянен гост-диригент на някои от най-известните руски оркестри - Руски национален оркестър, "Московски виртуози". Неговият блестящ талант, принадлежността му към известната руска академична диригентска школа, както и огромният репертоар, широките му музикални интереси и артистичен чар постоянно привличат вниманието върху неговата личност.

В натоварената програма на Кадин, освен концертите във Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Белгия, Полша, Перу, Корея, за четвърти път през последните няколко години е включена и България. През 2003 г., по покана на Българското национално радио, Кадин се среща за първи път със софийската публика. Следва гостуване в “Мартенски музикални дни”, 2004 и концерт със СО на БНР през 2005. При настоящата трета покана от страна на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, маестро Кадин дирижира и концерта по време на церемонията по връчването на наградите за журналистика „Сирак Скитник” на 25.01.2007.
Автор:
БНР
Публикация:
30.01.2007 г. 16:52
Посетено:
282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3420-zlaten-tsikal-na-simfonitsite