Музика

Концерт на 24 февруари почита основателите на НУИ „Добри Христов“ - Варна

77 години от първата сценична изява на легендарното Музикално училище ще отбележат преподаватели и ученици в Градската художествена галерия

 

◊ ПОКАНА

Концерт на 24 февруари ще върне варненци към историята на едно от елитните училища в България - НУИ „Добри Христов“ - Варна. На 25 февруари 1945 г. основателите на Варненското музикално училище за пръв път се представят пред публика и с този свой силен артистичен жест огласяват пред обществеността в морския град високите цели на своята педагогическа мисия. 77 години по-късно, на 24 февруари 2022 г., в навечерието на деня на историческата сценична премиера, днешното Национално училище по изкуствата “Добри Христов” ще празнува годишнината от началото с концерт.

От 18:30 ч. в Градската художествена галерия изпълнителските състави на училището - истински творчески лаборатории за изграждане на професионалисти, ще представят стилна концертна програма. В нея под ръководството на своите отдадени преподаватели ще покажат таланта и подготовката си участниците в Струнния оркестър, Духовия оркестър, Китарния ансамбъл, Представителния народен хор. Ще се включат и солисти, и камерни формации. Младите артисти се готвят с ентусиазъм за своята нова среща с взискателната варненска публика.

В програмата ще прозвучат шедьоври на музикалното изкуство от епохата на барока до наши дни. Брас секстет ще въведе в тържествената атмосфера на празника с прочутата композиция “Те деум” на Марк Антоан Шарпантие. Ученикът диригент Стефан Славчев ще поведе Струнния оркестър в Концерт за Струнен оркестър в сол мажор от Антонио Вивалди. Ще прозвучат композиции на Джовани Батиста Перголези, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Николо Паганини, Клод Дебюси, Давид Попер, Сергей Рахманинов и Иля Шатров.  

Традиционно за концертите на училището, подобаващо място ще бъде отредено на вдъхновението от красотата на фолклора, както и на творчеството на българските композитори. Ще чуем композиции на съвременните български автори Димитър Костанцалиев и Борис Динев. Финалът ще бъде емоционален с правото хоро „Наша гордост“ на Дико Илиев в изпълнение на Духовия оркестър при НУИ „Добри Христов“ с диригент Любомир Александров.

* * *

Концертът е с вход свободен.

Началото на концерта е от 18:30 часа в ГХГ - Варна.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подробности в сайта www.artschool-varna.com и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/nui.varna. Харесайте страницата, за да научавате първи новините от НУИ “Добри Христов” - Варна.

_________

Снимки Росен Донев
Снимките са от концерти на НУИ “Добри Христов” през 2021 г.

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
23.02.2022 г. 11:59
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34166-kontsert-na-24-fevruari-pochita-osnovatelite-na-nui-dobri-hristov-varna