Музика

Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" – флейтиста Статис Карапанос

Концерт на 24 февруари в Зала "България". Диригент Себастиан Роланд

Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" – флейтиста Статис Карапанос

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" - флейтиста Статис Карапанос, който ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси.

Диригент е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно. 

С тази програма Софийската филхармония продължава вече наложената традиция да среща публиката с виртуозни, но рядко изпълнявани творби. 

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти. 

Роден в Атина, Гърция, през 1996 г., той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Карапанос свири редовно с Националния младежки оркестър на училището, печели различни международни конкурси и се изявява като солист с професионални оркестри. През 2013 г. музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Карапанос има изяви с Университетския оркестър, участва в състава на Държавния театър на Карлсруе и свири с различни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и изнася много рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включително фрий джаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

През 2017 г. той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.

През 2020 година младият флейтист беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн". Предишни носители на отличието са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
23.02.2022 г. 14:31
Етикети:
ДебюсифлейтаконцертСофийска филхармония
Карл Райнеке
Статис Карапанос
Себастиан Роланд
Посетено:
780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34144-sofiyskata-filharmoniya-posreshta-nositelya-na-nagradata-lenard-barnsteyn-fleytista-statis-karapanos