Музика

100% Вивалди за Първи март

Виртуозните концерти за цигулка "Страваганца" на Вивалди в един необикновен концерт

100% Вивалди за Първи март

 

Антонио ВИВАЛДИ. Не познавам човек, безразличен към това име. Съвсем заслужено, композиторът заема своето място в световното музикално наследство с популярност, равняваща се на тази на съвременните поп-звезди.

 Малцина се замислят, че всъщност подобен фундаментален музикален изказ е бил проява на екстравагантно своеволие за своето време. Дързост, донесла на гения Вивалди рядко срещаното бурно признание приживе. Той е бил Бон Джоуви от 17-ти век. Едва ли съществува артист, който да не си е мечтал да бъде Вивалди в сферата на своето творчество. До такава степен името на композитора извиква асоциация за необуздания, вироглав, световно признат гений, който говори директно с душите ни на съвременен език четири века след смъртта си.

 Предстои ни пролет - сезонът на любовта. Той е често променлив, с разцъфващата си дълго бленувана красота и същевременно, с драматичните си температурни промени. Говорейки за предстоящата пролет, не е зле да припомним, че неслучайно Вивалдиевите "4 годишни времена" (негови ранни 4 цигулкови концерта), получили международно признание като абсолютен музикален шедьовър, продължават да придават цвят на иначе стерилната реалност на ежедневието ни, в което рядко се сблъскваме със суровостта на зимата, с тържеството на пролетта, стихийността на лятото и щедрия триумф на есента.

 А ако ви кажа, че Дон Антонио, червеният венециански свещеник, е сътворил над 500 подобни шедьовъра? И че "Годишните времена" са едва неговите ранни опуси? Че истинското развихряне на гения се случва след това? Че титан като Йохан Себастиян Бах е гледал с благоговение Вивалдиевите партитури и е заявил нескрито, че такова нещо нито е писано, нито е чувано?

 Цикълът на композитора, наречен "La Stravaganza" (в превод - "Ексцентричността"), затвърждава мястото на Гения в световната музикална литература. 12 великолепни цигулкови концерта, съставени от характерните за композитора (като основател на формата), а в последствие - и за всички класически инструментални концерти, контрастни части, ще оставят слушателя без дъх. Особено когато са изпълнени от международно признатите музиканти от Кварто с техен солист - Иван Пенчев, допълнени от Софийските филхармоници .

Многократни са реверансите на Кварто към творчеството на Вивалди. И винаги са невероятно емоционални, с изключителен драматичен заряд, последвани от нестихващите овации на екзалтираната им публика, която винаги изпраща артистите от сцената на крака. Този техен проект ще бъде и своеобразно продължение на концепцията на Кварто, която цели винаги да представя на своите верни почитатели неизпълнявани или много рядко представяни музикални шедьоври, поставяйки на себе си предизвикателство, а на публиката - откривайки нови хоризонти на изпълнителското изкуство.

Думите са излишни. Вивалди от Кварто. В ръцете сме на най-добрите. И те, и ние, го заслужаваме.

Заповядайте на 1 март на в зала "България" на VIVALDI "La Stravaganza" -  Виртуозни концерти за цигулка "Страваганца"

Солист: Иван Пенчев - цигулка
Явор Генов - теорба и барокова китара
Константин Илиевски - чембало
Камерните музиканти от Кварто

Билетите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим - ТУК

 

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
16.02.2022 г. 19:51