Музика

"Белкантова вечер" - камерен концерт на Владислава Гарвалова и Божена Петрова

15 февруари 2022, 19 часа, Зала Европа на Доходно здание - Русе

"Белкантова вечер" - камерен концерт на Владислава Гарвалова и Божена Петрова: 1
"Белкантова вечер" - камерен концерт на Владислава Гарвалова и Божена Петрова: 2

 

◊ ПОКАНА

"Белкантова вечер" - камерен концерт на "Белкантова вечер"

На 15 февруари, вторник, от 19 часа в зала Европа на Доходното здание ценителите  на красивото пеене  ще имат възможност да се насладят на солистката на Държавна опера - Русе, сопраното Владислава Гарвалова!

На пианото ще ѝ акомпанира пианистката Божена Петрова, а дългогодишният концертмайстор на Русенска филхармония, виолончелистката Богдана Пенева ще оцвети събитието със специалното си участие в концертната програма!

Белкантовата вечер, която се реализира по идея на Владислава Гарвалова, е едно своеобразно, вокално пътешествие през времето, което започва от Хендел, преминава през едни от най-красивите песенни шедьоври на Белини и Доницети и завършва с пламенния Верди.

"Белканто" за едни е изгубена италианска певческа традиция от XVIII и началото на XIXвек, други музикални среди са свързвали термина само и основно с оперите на Белини и Доницети, трети пък  са свеждали значението му единствено до концептуализираното пеене на кастратите. Терминът и до ден днешен остава обвит в  лека мистериозност заради множеството интерпретации и индивидуални представи. При всички положения обаче "Белканто" се свързва най-вече с красиво пеене, което акцентира върху блясъка на звука и изразителната музикална фраза, поднесени с финес и елегантност на публиката.

Изтъкнатата солистка на Русенска опера Владислава Гарвалова за пореден път заявява  артистичното си присъствие в музикалния живот на града ни, като задълбочено търсеща  в областта на класическата песенност и камерния жанр.

Тя е възпитаничка на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", а по-късно е участник и в майсторските класове на проф. Мария Слатинару-Нистор и Гена Димитрова. През 2005 година печели стипендия за специализация в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008. Лауреат е на Международния конкурс "Франц Шуберт" и носител на втора награда от  Националния конкурс "Светослав Обретенов". Дебютира на родна сцена в Русе, в операта „Дон Жуан" на Моцарт през 2006 година, с ролята на Дона Елвира, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера.

Следват  Графинята в „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, Мими от „Бохеми”, главните роли от „Мадам Бътерфлай”, „Сестра Анджелика” и „Тоска” на Пучини,  Микаела от „Кармен” на Бизе, Елизабет от „Дон Карлос”, Леонора от "Трубадур", Амелия от "Бал с маски” , Алис Форд от "Фалстаф", Дездемона от "Отело", Абигаиле от "Набуко" и Аида от едноименната опера на Верди, Татяна от "Евгени Онегин"  на Чайковски и много други…

Пианистката Божена Петрова наследява  яркия музикален талант от родителите си, които дълги години са част от артистичния живот на Русе. Тя ежегодно изнася концерти с Русенска филхармония и като гост-солист в много национални оркестри, както и оперни театри в страната и чужбина. Като част от  богатата си музикална дейност Божена е и пианист на хор "Св. Георги Победоносец", с който завоюваха "Награда Русе" 2019 за творчески екип. Гордее се и с дългогодишното си  артистично партньорство с баса Пламен Бейков, с когото изнася прекрасни камерни концерти.

Програмата на културното събитие вълнува и със специалното участие на ярката виолончелистка Богдана Пенева, за която през 1972 г. специално се издейства категорията "концертмайстор" в Русенска филхармония. През годините тя концертира активно като солист на оркестри и изнася солови рецитали в цяла България, Европа и Русия. Свирила е с едни от най-големите диригенти на своето време - маестро Франко Ферара, Карло Мария Джулини, Генадий Рождественски, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. Близо 40 години преподава като лектор в Средното музикално училище в Русе и изнася безброй  образователни концерти-лектории с квартета си и оркестъра на Русенска филхармония. Носител на множество престижни награди в сферата на изкуството у нас.

* * *

Билети на каса Опера
понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часa

 

Автор: Диана Димитрова
11.02.2022 г. 17:11
Посетено: 391
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34107-belkantova-vecher-kameren-kontsert-na-vladislava-garvalova-i-bozhena-petrova