Музика

Концерт на Юлиан Рахлин и Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров

10 февруари 2022, 19 часа, Зала "България"

Концерт на Юлиан Рахлин и Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Юлиан Рахлин и Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров

10 февруари 2022, 19 часа, Зала "България"

Разтърсващият Концерт за цигулка №1 от Дмитрий Шостакович ще звучи в изпълнение на виртуозния Юлиан Рахлин и Софийската филхармония на 10 февруари. Концертът е продължение на големите симфонични платна на композитора. Яркото симфонично звучене на партитурата органично се слива с изключително трудната солова партия, която изисква висше техническо и артистично майсторство от цигуларя, също колосална енергия и издръжливост.

Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров, който допълва програмата с най-известната симфония "Матис - художникът" на немския композитор Паул Хиндемит.

Симфонията е създадена специално за турнето на Берлинската филхармония и диригента Вилхелм Фуртвенглер. Произведението е в три части, чиито заглавия препращат към трите пана от полиптиха, направен от Матиас Грюневалд, немски художник от XVI век. Премиерата е през1934 г. Но през същата година нацистките културни власти, водени от министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс, забраняват операта, осъждайки композитора като „културен болшевик“ и „духовно неарийски творец“. В знак на протест Фуртвенглер си подава оставката като диригент в Берлинската филхармония. Той е сред артистите, които открито подкрепят Хиндемит като един от „знаменосците на бъдещето“ в областта на немската музика. Кампанията достига своята кулминация, когато Фуртвенглер публично защитава композитора в статията „Случаят Хиндемит“, която излиза в пресата на 25 ноември 1934 година.

 

◊ СОЛИСТЪТ

Цигулар, виолист и диригент, Юлиан Рахлин е един от най-вълнуващите и ценени музиканти на нашето време. Роден е на 8 декември 1974 във Вилнюс, в музикално семейство. Баща му, Михаил Рахлин, е виолончелист, а майка му, София Рахлина – пианистка. През 1978 семейството емигрира в Австрия. Юлиан завършва Виенската консерватория в класа на Борис Кушнир, като взема и уроци при Пинкас Цукерман. След като спечелва наградата „Млад музикант на годината“ на конкурса „Евровизия“ в Амстердам през 1988, той става най-младият солист, свирил някога с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути.

Музикантът свири с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Ека-Пекка Салонен. Сред партньорите му са Марта Аргерич, Наталия Гутман, Йефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Лайф Ове Андснес, Максим Венгеров, Миша Майски, Ланг-Ланг, Жанин Янсен.

През 2008 година участва в ежегодния музикален фестивал „Крешендо“

Юлиан Рахлин се изявява не само като цигулар, но и като виолист. В края на 90-те години на ХХ век, по време на обучението си при Пинкас Цукерман, той е насърчен от големия музикант да продължава развитието си в тази насока. Започнал с ранните квартети на Хайдн, днес Рахлин има богат репертоар, който включва най-значимите творби за виола – както солови, така и камерна музика. Страстта му към този инструмент води до написването на специален двоен концерт за него от Кшищоф Пендерецки, чиято премиера е във Виенския „Музикферайн“ през 2012 г.

С препоръките на Марис Янсонс, Юлиан Рахлин започва да учи и дирижиране. От септември 1999 е във цигулковия факултет на Виенския университет за музика и изкуства. Записите му за „Sony Classical“, „Warner Classics“ и „Deutsche Grammophon“ срещат навсякъде възторжен прием. „New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“.

През първите 30 години от кариерата си Юлиан Рахлин се изявява като солист с водещите световни оркестри и диригенти. Ръководи също фестивала „Юлиан Рахлин и приятели“ в Палма де Майорка. Напоследък музикантът се утвърждава и като диригент с характерен динамичен стил, витална интерпретация и все по-налагащо се присъствие на международната сцена. След дебюта си на диригентския пулт през 1998, той работи с Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркестър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен главен гост-диригент е на „Royal Northern Sinfonia“, Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан. Изявява се с оркестър „Камерата“ – Залцбург, Немската камерна филхармония, ансамбъл „Московски виртуози“ и Словенската филхармония.

Като камерен музикант Юлиан Рахлин се изявява редовно с Итамар Голан, Денис Кожухин, Денис Мацуев, Миша Майски, Сара МакЕлрави, Вилде Франг и Жанин Янсен.

Рахлин е посланик на добра воля за UNICEF , ангажиран е с образователна и благотворителна дейност. Свири на цигулка „ex Liebig“ Stradivari (1704) и виола „Lorenzo Storioni“ (1785), любезно предоставени му от Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Неговите инструменти са спонсорирани от австрийската компания „Thomastik-Infeld“.

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

От 90-те години досега Найден Тодоров осъществява десетки успешни творчески проекти и се утвърждава както у нас, така и по най-престижните сцени по света. Професионалният му път минава през Средното музикално училище в Пловдив (1993). На 16-годишна възраст прави диригентския си дебют и създава Младежки оркестър „Пловдив”, с който реализира няколко европейски турнета. В България учи дирижиране при Кръстю Марев и Александър Владигеров. От 1993 е студент на Урош Лайовиц и Карл Йостерайхер във Виенския университет; от 1996 специализира в Музикалната академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан, музикален директор на Израелския симфоничен оркестър. Завършва магистратура в Нов български университет (2001), докторантура в Лондонския университет (2004) и културен мениджмънт в Нов български университет (2013). Стипендиант е на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Ротари клуб – Виена (1995-1997) и на Швейцарската фондация „Георг Вахтер” (1996-1998). Лауреат е на награди от Националния конкурс „Св. Обретенов”, конкурс за чешка музика, Словашки музикален фонд (Специалната награда), Фондация „Боргезе”; на наградата „Здравко Манолов”. Има записи за над 100 компактдиска и участия в радио и телевизионни продукции. Гостува на фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, Съединените щати.

През 2006 дебютира с Берлински симфоничен оркестър и осъществява турнето му в най-големите градове на Япония. По покана на диригента Михаил Ангелов Н. Тодоров е художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество в Бургас (2003-2005) и на хор „Дунавски звуци“ в Русе. През периода 2005–2017 той е директор на Държавната опера в Русе. Със Симфоничния оркестър на Русе записва няколко компактдиска, последният от които е с произведения на Панчо Владигеров за фирмата Naxos. Има издаден DVD от концерт в Букурещ с Русенската филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера предприема различни турнета в Италия, Южна Корея и ОАЕ (Дубай). Емблематична остава оперната постановка на „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович под режисурата на Вера Немирова, отразена в специално предаване по австрийската телевизия, както и на страниците на списание „Die Opernwelt“. За работата си с Русенската опера Тодоров получава различни отличия, сред които няколко „Кристални лири”, „Златна книга”, „Емил Чакъров“, „Музикант на годината”, а през 2016 е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Русе. През 2009 изнася първия си концерт в зала „Чайковски” в Москва с филхармоничния оркестър на град Ярославл. През 2010 дебютира във Виенската Volksoper, дирижирайки спектаклите на „Лешникотрошачката” на Чайковски с Виенския държавен балет.

Води води курсове по оркестрово дирижиране в България, майсторски класове в Португалия и Испания. Участва в жури на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“ (2013) и го председателства (2016). През 2019 е председател на жури на певческия конкурс „Гена Димитрова“. Дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Участва в международни кросоувър проекти, между които поредица концерти с Джон Лoрд (кийбордист на Дийп Пърпъл), специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дуги Уайт (Рейнбоу) и концерти със звезди от мюзикъла като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка. През 2019 Disney организира първото голямо концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars in a Concert“) в най-големите градове в Китай с участието на Софийската филхармония и Н.Тодоров.

В България работи с всички симфонични оркестри и оперни театри. Със Софийската филхармония работи от 2001, от 2004 е неин постоянен гост-диригент и главен гост-диригент, от началото на 2017 година е избран за неин директор. За изпълнението си на Втора симфония от Густав Малер със Софийските филхармоници (2005) Тодоров получава своята първа „Кристална лира”. През същата година осъществява нов запис на Националния химн на България със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. За популяризирането на българската музика със Софийска филхармония получава наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“ и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и мн.др.

През 2008 заедно със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов, Найден Тодоров дебютира в залата на ЮНЕСКО в Париж. От 2018 като част от образователната политика на филхармонията Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“. В началото на 2018 той дирижира Софийската филхармония на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов. Отново със Софийската филхармония дебютира в Златната зала на Мюзикферайн - Виена.

В концертите си работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинска, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин и мн.др. През 2019 е избран от слушателите на Българското национално радио за втори път за „Музикант на година

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
08.02.2022 г. 14:31
Посетено:
748
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34081-kontsert-na-yulian-rahlin-i-sofiyskata-filharmoniya-pod-dirigentstvoto-na-nayden-todorov