Музика

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

Вторият концерт от цикъла „Католически меси“ представя творби на славянски композитори. Входът е свободен

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

Смесен хор на БНР и диригента Любомира Александрова. Снимка Ани Петрова

 

◊ ПОКАНА

Смесеният хор на БНР с концерт в Католическата катедрала

На 27 януари от 19 ч. в Католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София, ще бъдат изпълнени „Католически меси“ от славянски композитори. 

Смесеният хор на БНР и неговият главен диригент Любомира Александрова канят своята публика на концерта, който е част от музикалните събития по повод 70-годишнината от създаването на хоровата формация на Българското национално радио.

В програмата са включени: Александър Гречанинов – Празнична меса оп. 154 (Missa Festiva) и Леош Яначек - „Отче наш“ (Pater Noster).

Солисти на концерта - Янко Маринов (орган), Димитър Зашев (тенор) и Ирина Първанова (арфа).

Смесеният хор на БНР е създаден е през 1952 г.  Репертоарът му обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от Барока до съвременната музика. Сред паметните записи на състава се открояват Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на Волфганг Амадеус Моцарт и Джузепе  Верди, „Стабат Матер“ на  Джоакино Росини, и на Франсис Пуленк, „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер и още много записи за Златния фонд на БНР.  

Формацията е участвала в  забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.  В своята 70-годишна история хорът е осъществил успешни турнета в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др.  Маестро Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 г. със Смесения хор работят диригентите Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на Смесения хор е Любомира Александрова.

 

Входът за втория концерт от цикъла „Католически меси“, който ще се състои на 27 януари (четвъртък), от 19 ч. в Католическата катедрала в София е свободен.

 

Автор:
БНР
Публикация:
25.01.2022 г. 14:21
Посетено:
596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34038-smeseniyat-hor-na-bnr-s-kontsert-v-katolicheskata-katedrala