Музика

Държавна опера Русе представя "Бохеми и пеперуди" - вокален концерт с музика от Джакомо Пучини

Вокалният концерт "Бохеми и пеперуди" се отлага за 2 април 2022

 

◊ ВОКАЛЕН КОНЦЕРТ "БОХЕМИ И ПЕПЕРУДИ"

Джакомо Пучини е вдъхновител на поредния интересен Вокален концерт на Държавна опера - Русе.

Подобно на автобиографичната книга на композитора, събитието е озаглавено “Бохеми и пеперуди” и ще се състои на 26 януари от 19 часа в зала "Европа". Концертът "Бохеми и пеперуди" се отлага за 2 април.

Завещал на света безсмъртни творения, гениалният италиански оперен композитор-дараматург Джакомо Пучини често е определян като продължител на делото на Джузепе Верди.

Почти всички негови опери веднага след създаването им влизат в репертоара на най-известните театри, като и до днес се играят с ненамаляващ успех навсякъде по света. Това е почти безпрецедентен случай. Огромният успех на Пучиниевото оперно творчество се дължи на мелодичната, емоционална и наситена с дълбока човечност музика, на ярката театралност на произведенията, на тяхната реалистичност и демократичност.

В своето творчество Джакомо Пучини изхожда от най-добрите традиции на италианската опера и предимно на Верди. Обаче той е близък и до тенденциите на веристичната италианска опера. Дори може да бъде смятан за творец, довел развитието на течението веризъм до нов етап . Жизнената правда, дълбокият психологизъм и изумително релефните и изпълнени с човечност музикални образи, неизтощимото богатство на настроения, са направили оперите на Пучини любими за милиони слушатели от всички страни на света.

В програмата на Вокалния концерт "Бохеми и пеперуди" русенци ще имат възможност да чуят любимите солисти на Държавна опера Русе - сопраните Даниела Караиванова и Владислава Гарвалова, тенорите Петър Костов и Борис Луков, баритоните Александър Крунев и Теодор Петков, басите Момчил Миланов и Стоян Стоянджов.

На пианото ще им акомпанират Вилиана Вълчева, Наталия Радославова и Божена Петрова.

В програмата са включени фрагменти както от шедьовъра на Пучини "Бохеми", така и от любимите на милиони хора по света опери  „Мадам Бътерфлай“, „Лястовичката“, "Манон Леско" и "Сестра Анджелика".

* * *

Билети на каса Опера

понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часa

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
24.01.2022 г. 11:42
Посетено:
775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34026-darzhavna-opera-ruse-predstavya-bohemi-i-peperudi-vokalen-kontsert-s-muzika-ot-dzhakomo-puchini