Музика

Нов симфоничен оркестър представя Квартет Motus

Дебютен концерт на 21 януари 2022 г., зала Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала"

Нов симфоничен оркестър представя Квартет Motus

 

Нов симфоничен оркестър представя Квартет Motus

Концерт на 21.01.2022 г., зала Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала"

Квартет Motus:

Виктор Тренев, цигулка
Георги Райчев, цигулка
Христо Илиев, виола
Наума Найман, виолончело

В програмата:

. Волфганг Амадеус Моцарт - Струнен квартет №19, К.465 ("Дисонантен")
. Дмитрий Шостакович - Струнен квартет №8, оп. 110

 

Проектът „Дебют на струнен квартет Motus" е част от мисията на оркестъра, която той следва неотменно вече три десетилетия – да дава път и поле за изява на млади неутвърдени български музиканти, предоставяйки им професионална сцена за изява. Тази мисия оркестърът следва по свой собствен начин – като инспирира желания и активира креативност в своите бъдещи музиканти и български таланти. Дава им път, но и самочувствие сами да намерят пътя към изкуството – да не са част от мозайка, която някой друг реди.

През годините Нов симфоничен оркестър и концертна къща „Юлия Христова представя" са дали дебютни изяви на артисти и групи като Станимир Тодоров, Красимира Стоянова, Росен Миланов, Васил Пармаков, фюжън групата Акага, квартет „Аркадиана", Борислав Йоцов и много други.

* * *

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 година по инициатива на музикалния критик Юлия Христова. Основната идея е да се работи за обучението и израстването на младите български музиканти, както и да им бъде предоставен концертен подиум за професионална изява.

Школата на Нов симфоничен оркестър запълни нишата на музикалното образование и така на практика осигури приемственост в българските оркестри и оперни театри.

По подобен начин беше „създадена" и публиката на оркестъра. Дори кратката статистика на репертоарният афиш на оркестъра е достатъчна, за да очертае периметрите на изискан музикален вкус, мащабите на отделните исторически епохи в класическата музика. Нещо повече, богатият документален аудиоархив е белязан от изпълнения, които се считат за уникални в новата българска оркестрова практика, съвсем конкурентни на съвременната оркестрова стилистика и специални като енергиен заряд и вдъхновение.

Средата, която създаде институцията Нов симфоничен оркестър е базата, върху която се надградиха десетки модели на функциониране на един организъм от подобен тип. Оркестърът разполага с широк комуникативен спектър – от големите класически симфонични и камерни програми, през репертоара за традиционния салонен състав и образователните детски програми до по-комерсиалните поп и рок жанрове, пърформанси, нарочни майсторски класове по различни инструменти, академия по оркестрово дирижиране и фестивални програми.

В историята на оркестъра няма сцена (в смисъл на пространство), на която неговите музиканти да не са свирили. Както в традиционния тип концертни зала, така и в художествени галерии, корпоративни пространства, резиденции на посланици, залите на големи петзвездни хотели, както и десетки концерти на открито.  

Уникална е артистичната история на оркестъра. Той не само обучи стотици млади изпълнители. Административния и артистичен мениджмънт на оркестъра успя да съчетае риска от привличането на съвсем неопитните млади музиканти, солисти и диригенти с опита на майсторите в оркестровия и солистичен жанр. От тази амалгама произтекоха събития и творчески съдби, немислими без съществуването на Нов симфоничен оркестър.

Отказът да се следва конюнктурата и комерсиализацията на класическата музика носеше огромни сътресения в развитието на организацията. Но крайният резултат винаги беше печеливш и откриваше следващата перспектива.

Създаден в последното десетилетие на 20 век и утвърден в 21 век, оркестърът сякаш пренесе във времето най-стойностното от богатото наследство в класическата музика и успя да го пренесе в настоящето. Така Нов симфоничен оркестър изпълни своята мисия, но и отвори широко вратите към следващи  предизвикателства и нови духовни пространства.

 

Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
20.01.2022 г. 14:05
Посетено:
592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/34013-nov-simfonichen-orkestar-predstavya-kvartet-motus