Музика

Концерт "Руската зима"

Радиосимфониците представят на 21 януари в Зала „България“ впечатляваща програма с музика на Рахманинов и Чайковски

Концерт "Руската зима"

 

◊ КОНЦЕРТ "РУСКАТА ЗИМА"

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в Зала "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците, под диригентството на маестро Марк Кадин, ще  представят  и “Патетична” симфония на Чайковски.

Програмата на концерта „Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както  за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален „руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Четвъртият клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, „мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира. 

* * *

Билетите за концерта "Руската зима“ на Симфоничния оркестър на БНР са в продажба онлайн в системата на EVENTIM.BG, на касите на зала "България" и в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" № 4).

 

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
21.01.2022 г. 13:07
Посетено:
960
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33992-kontsert-ruskata-zima