Музика

Коледен концерт с традиционни испански коледни песни

19 декември, 17:30 часа, Дом на архитекта - София

Коледен концерт с традиционни испански коледни песни

 

◊ ПОКАНА

Творческа лаборатория за хорова музика „Крикор Четинян“ – Пловдив
и
Институт Сервантес-София

ви канят на

Коледен концерт

По повод наближаващите празници, на 19 декември от 17:30 часа ще се проведе Коледен концерт в Дом на архитекта (ул. "Кракра" 11) организиран от Творческа лаборатория за хорова музика „Крикор Четинян“ – Пловдив и Институт Сервантес-София.

Публиката ще може да се наслади на някои от най-известните традиционни испански коледни песни. Дирижират участниците в майсторския клас за хорови диригенти на Кръстин Настев.

Кръстин Настев е диригент на Варненската опера от сезон 2018/2019, където успешно дирижира постановки на оперите Норма, Трубадур, Севилският Бръснар, Княз Игор и др. Възпитаник е на Музикалните академии в София, Барселона и Базел. Удостоен е на специалната награда от Конкурса за диригенти в Санкт Петербург през 2013, на третата награда от Баховия конкурс за пианисти в Пловдив през 2000 год.; финалист на диригентския конкурс в Болоня през 2007г.

Част от неговите изяви са свързани с най – изявените състави на България : дебютира в Софийската опера със „ Селска Чест“ на Маскани, дирижира Софийската филхармония и Националния Филхармоничен Хор, осъществява записи с оркестъра на Националното Радио.

Кръстин Настев взима участия в майсторски класове при водещи диригенти и водещи вокални педагози, сред тях са Бруно Апреа, Джанлуиджи Джелмети, Донато Рендзети, Луц Кьолер, Георги Димитров, Фрийдер Берниус, Райна Кабаиванска, Дарина Такова, Монсерат Кабайе, Раул Хименес, Калуди Калудов, Рамон Варгас и др.

През годините дирижира Пловдивската опера, Плевенската филхармония, Шуменския симфоничен оркестър, Оркестрите на Анталия, Бурса и Ескишехир ( Турция) , хорът на Анкарското радио, Нидерландския симфоничен оркестър в Еншеде, Младежкия оркестър на Малага ( Испания), Симфониета Берлин и др.

Творческата лаборатория е създадена през 2015 год. по идея на  Крикор Четинян – изтъкнат български хоров диригент и дългогодишен преподавател по дирижиране в АМТИИ-Пловдив и НМА „Панчо Владигеров“- София и Кръстин Настев – негов ученик и последовател, който по настоящем е диригент на Филхармоничния хор в Мадрид и на Варненската опера.

Летният курс дава възможност  на хоровите диригенти, студенти и учители по музика да работят с водещи фигури в класическата хорова музика, музикалния фолклор и джаза; предлага практическа работа с хор, индивидуални или групови занимания по техника на дирижирането и теоретични лекции. Провежда се по традиция в сградата на Националното музикално училище ”Добрин Петков“ - Пловдив и завършва с публичен концерт в зала „Съединение“ на Историческия музей в Пловдив.

Последното издание на творческата лаборатория за хорова музика се проведе през лятото на 2021 год. под ръководството на Кръстин Настев и Сергей Павлов и беше посветена на испанската музика, испанската литература и испанския фолклор. Следващият майсторски клас ще се проведе отново в Пловдив в края на юли 2022 година.

*

Вход свободен до запълване на местата.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

На влизане трябва да се представи зелен сертификат съгласно действащата норматива в България.

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес.

https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia

 

Автор:
Гергана Иванова, Институт Сервантес София
Публикация:
16.12.2021 г. 14:03
Етикети:
Кръстин НастевКоледен концертИнститут Сервантес София
майсторски клас за хорови диригенти
традиционни испански коледни песни
Творческа лаборатория за хорова музика „Крикор Четинян“ – Пловдив
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33908-koleden-kontsert-s-traditsionni-ispanski-koledni-pesni