Музика

"Зимни музикални вечери": Симфоничен концерт на Русенска филхармония с Маестро Емил Табаков

17 декември, 19 часа, Зала Филхармония - Русе

"Зимни музикални вечери": Симфоничен концерт на Русенска филхармония с Маестро Емил Табаков

 

◊  ЗИМНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ 2021

 Симфоничен концерт 

Русенска филхармония
Диригент – Емил Табаков
Концертмайстор – Смиляна Лозанова

В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 1 и Симфония № 3

След вълнуващото начало на възродената фестивална поредица "Зимни музикални вечери" с романтичния камерен концерт на CARNEVAlE ENSEMBLE в зала Европа на Доходното здание, ни предстои следващото забележително културно събитие от декемврийския афиш на Държавна опера - Русе.

На 17 декември, петък, от 19 часа  в зала Филхармония, русенската публика ще има възможност да чуе две от забележителните симфонии на Лудвиг ван Бетовен, първа и трета "Ероика", в изпълнение на оркестъра на Държавна опера - Русе, дирижиран от нашия съгражданин, русенецът Маестро Емил Табаков.

Маестро Емил Табаков е една от най-централните фигури за българската симфонична и камерна музика в последните десетилетия, а също и уважаван композитор, чиито произведения са високо ценени от любителите на класическата музика. Бил е диригент на Русенската Филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармония, Симфоничния оркестър в „Билкент – Анкара“ и Симфоничния оркестър на Българско национално радио.  Всепризнат не само в България, той е лауреат на Международния конкурс за млади диригенти “Николай Малко” в Копенхаген (1977 г.). Като диригент е завоювал авторитет с богат репертоар от музикалната класика, романтика и съвременност.

Пет години след последната 104-та симфония на Йозеф Хайдн и дванадесет години  след  Моцартовата симфония „Юпитер”,  Лудвиг ван  Бетовен създава Първата си симфония (1800) за същия оркестров състав, какъвто ползват неговите предшественици, но с добавени кларинети. Премиерата на симфонията се осъществява на 2 април 1800 г.  във Виена от приятеля на Бетовен и знаменит диригент по това време Павел Враницки.

Според неизвестен ценител на Бетовеновата музика – в Първата му симфония „можем да съзрем нокътя, по който да предугадим лъва…”.

Заради различния вкус на своята публика Франция остава най-труднодостъпната сцена за Бетовен. Френските музиканти бойкотират музиката му до 1807 и единственото произведение, което те изпълняват до 1811 е именно Първата му симфония.

Трета симфония на Бетовен, наречена „Ероика“, и до днес продължава да триумфира по световните сцени. През 2016 г. в класация на „Би Би Си Мюзик Магазин“ сто петдесет и един от водещите диригенти в света я обявяват за най-великата симфония на всички времена.

При написването на творбата си Бетовен е силно повлиян от идеите на Просвещението и на Френската революция. Първоначално той я озаглавява „Бонапарт”. Когато обаче Наполеон се провъзгласява за император през май 1804 г., разгневеният Бетовен задрасква посвещението от заглавната страница толкова силно, че в ръкописа остава дупка. Вместо това, по-късно композиторът пише посвещението: „Героична симфония, композирана, за да отбележи паметта на един велик човек", имайки предвид принц Франц-Йозеф Максимилиан фон Лобковиц, в чийто дворец симфонията е изпълнена за първи път.

* * *

Билети на каса Опера
понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часa и на Grabo.bg

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
13.12.2021 г. 17:34
Посетено:
441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33876-zimni-muzikalni-vecheri-simfonichen-kontsert-na-rusenska-filharmoniya-s-maestro-emil-tabakov