Музика

Коледен концерт на Gli Accordati ще звучи от Австралия до Канада

Еврорадио ще излъчи събитието, българската публика ще го слуша в Първо студио на БНР на 14 декември

 

Коледният концерт Абати и хистриони“ на ансамбъл Gli Accordati (България) с диригент Драгомир Йосифов ще бъде част от програмата на медийния алианс и ще звучи по 16 обществени радиостанции в 11 държави.

Меломани от три континента – Европа, Северна Америка и Австралия ще чуят концерта на вокалната формация от България на Коледния ден на Еврорадио, чието 27-мо издание тази година се провежда на 19 декември, неделя.

Първата серия избрани коледни концерти е излъчена на живо през 1995 г. През 2021-ва, както всяка година, програма „Христо Ботев“ на БНР предлага на българските слушатели уникалната възможност да станат част от тази традиция.  В последната неделя преди светлия християнски празник радиостанциите-членки на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) предлагат едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е от грегорианско пеене и традиционни коледни песни до барокова сакрална музика и съвременни творби.

Концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студиа на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите.

На 14 декември от 19.00 ч. в Първо студио на Българското национално радио Вокален ансамбъл Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов ще представи разнообразие от сакрални молитви, цветни виланели и шансони на майстори от XVI, XVII и XX век. В програмата: творби от Ласо, Свелинк, Виларт, Галус, Жанекен, Сертон, Джезуалдо, Пуленк, Стравински и Пярт.

Ансамбъл Gli Accordati е създаден през 2014, като реализация на една отдавнашна смътна мечта, на много желания, като пееща форма на приятелство и израз на взаимна „настроеност“. Това значи името ни – „настроените“. Един с друг, към друг, към публиката, към музиката.  Историята на ансамбъла  включва концерти в сезона на Софийска филхармония, в рамките на Фортисимо фамилия, на Дните на камерната музика в Габрово, на Седмицата на камерната музика в Добрич, на Мартенски музикални дни и др.

Репертоарът съдържа както най-изискани образци на musica riservata, молитви и псалми така и виланели, шансони и морески.

Билетите на цена от 10 лв.  са в продажба на Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. „Драган Цанков“ № 4) и онлайн в мрежата на eventim.bg.

 

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
10.12.2021 г. 16:00
Етикети:
Драгомир ЙосифовЕврорадиоБългарско национално радиоКоледен концерт
Коледен ден на Еврорадио
„Абати и хистриони“
Ансамбъл Gli Accordati
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33868-koleden-kontsert-na-gli-accordati-shte-zvuchi-ot-avstraliya-do-kanada