Музика

Честит Рожден ден, Бетовен!

На 15 декември в концертната Зала "България"

Честит Рожден ден, Бетовен!

 

Happy Birthday, Beethoven! By Quarto

15 декември 2021 в концертната Зала "България", 19.00ч

В средата на декември цяла Германия, заедно с всички музиканти по света, празнуват раждането на един гений - великият композитор Бетовен. Вече десета година българските музиканти от “Quarto”, елитният камерен състав на Софийска филхармония, пренасят тази традиция и в сърцето на София - концертната Зала България.

Ще имате възможността да чуете едно от най-вълнуващите произведения на композитора неговата "Kreutzer Sonata" за струнни инструменти. Едно произведение, което безспорно заразява и гения на Лев Толстой за написването на едноименната новела, вдъхновила по-късно създаването на световноизвестни филми по този сюжет.

На тези, които имат достатъчно късмет да споделят своя рожден ден с Бетовен (16.12.), Quarto Quartet прави подарък - безплатен билет за посещение на този концерт.  Моля, носете документ за самоличност на касата на Зала "България", за да получите своя безплатен билет.

На сцената ще видите Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Атанас Кръстев (виолончело) и Иво Александров (виолончело)

Билети – на касата на Софийска филхармония и в Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/bileti/happy-birthday-beethoven-sofia-bulgaria-hall-569660/

„Кройцеровата соната“ носи послание с изключителен заряд и представлява една от обичайните за гения на Бетовен, шокиращи със своята иновативност препратки, далеч напред във времето и пространството, разказва не само история, но и рисува картините на лудешки танц и невероятен устрем, които за час оставят без дъх слушателя.

Едно произведение, което безспорно заразява и гения на Лев Толстой за написването на едноименната новела, вдъхновила по-късно създаването на световноизвестни филми по този сюжет.

В програмата на концерта музикантите са включили и една от най-забележителните български творби на 20-ти век – квартетът на Красимир Кюркчийски, който самият Шостакович оценява високо.

15 декември 2021 в концертната Зала "България", начало 19.00 ч.

 

Автор:
Кварто
Публикация:
08.12.2021 г. 12:00
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33853-chestit-rozhden-den-betoven