Музика

"Романтична вечер" - камерен концерт на Carnevale Ensemble и Вилиана Вълчева (пиано)

8 декември, 19 часа, Зала Европа на Доходно здание - Русе

"Романтична вечер" - камерен концерт на Carnevale Ensemble и Вилиана Вълчева (пиано)

 

◊ ЗИМНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ 2021

Една отколешна традиция в културния афиш на Русе се завръща в месеца на най-светлия Рождественски празник! "Зимни музикални вечери", които стопляха години наред сърцата на меломаните в Русе през месец февруари, този път ще бъдат вдъхновение за публиката в последния месец на 2021 година.

Програмата на възродения фестивал започва с една специална "Романтична вечер" поднесена от инструменталистите на прекрасния оркестър на Държавна Опера Русе - Carnevale Ensemble и солист Вилиана Вълчева, която този път ще видим на пианото, а не на диригентския подиум.

На 8 декември, сряда, от 19 часа, в просторната и уютна зала Европа можете да се насладите на изключително интересна и рядко изпълнявана програма.

В този амбициозен проект ще бъде представена  Louise Farrenc,  жена-композитор от средата на 19-ти век. Виртуозната пианистка и учителка произхожда от парижко артистично семейство и е омъжена за музикалния издател Аристид Фаренк, който публикува нейните произведения в печат. Луиз Фаренк намира широко признание във Франция и Белгия още приживе. Нейните композиции са възхвалявани „за яснотата на концепцията“ (Gazette musicale), "добрата оркестрация" (Berlioz) и „възвишените идеи“ (Prix Chartier). Както във всички камерни музикални произведения на авторката , и тук,  клавирната партия е много взискателна и също отразява пианистичните ѝ умения.

Нейния секстет от 1852 г. следва парижката традиция и най-ранният пример за музициране с пиано и духов квинтет. Структурата на произведението – подобно на нонета на Farenc – разкрива препратка към виенската класика. Флейтата допълва духовата група, за да образува квинтет, така че пианото е изправено пред независима звукова среда, подобна на концерт за пиано.

Точно 50 години по-рано, през 1802 г., Непомук Хумел пише неговия клавирен квинтет. По отношение на стила, музиката на Йохан Непомук Хумел представлява края на Виенската класика и периода между нея и Романтизма. Като ученик на Моцарт , той оформя музикалната култура от началото на 19. век.

Чрез поразителното покриване на основнaта тоналност - ми бемол минор, Йохан Хумел преследва концепция, с която съвременникът на Бетовен изоставя класическите конвенции и в крайна сметка обогатява литературата на клавирния квинтет с произведение, което трайно остава  в репертоара на камерната музика.

Този път CARNEVALE ENSEMBLE  ще се изяви в състав:

Мила Иванова - цигулка,
Галина Косева - виола,
Пламена Величкова  - виолончело,
Росица Симеонова - контрабас,
Надежда Андреева - флейта,
Пламен Павлов - обой,
Здравко Саралиев - кларинет,
Венцислав Спиров - фагот,
Жоан Пла - валдхорна

* * *

Билети на каса Опера: понеделник - петък от 10.00 часа до 18.30 часа

и на Grabo.bg

 

Автор:
Диана Димитрова
Публикация:
05.12.2021 г. 16:13
Етикети:
Вилиана Вълчевакамерен концертРусе
Carnevale Ensemble
фестивал "Зимни музикални вечери"
Посетено:
757
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33825-romantichna-vecher-kameren-kontsert-na-carnevale-ensemble-i-viliana-valcheva-piano