Музика

Коледна магия с “Мистерията на българските гласове” на 13 декември в Зала "България"

Премиери и неизпълнявани у нас песни подготвя прочутият хор

 

◊ КОЛЕДНА МАГИЯ С "МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ"

Специални изненади за почитателите си в България подготвя българският женски хор “Мистерията на българските гласове” в единствения си за тази година Коледен концерт - на 13 декември от 19:00 ч. в Зала “България”.

В програмата на концерта ще бъдат представени изцяло нови произведения, написани специално за хора. Едно от тях е ”Коледен букет” на живеещата във Великобритания наша композиторка Добринка Табакова. Заглавието включва обработки на три коледни народни песни: “Добри люге!”, “Замъчи се Божа Майка” и “Бог се роди”. Сходно е заглавието на новата композиция на Любомир Денев – син, посветено на хора - “Замучи се Божа Макя”. За първи път родната публика ще има възможността да чуе наживо и “Зайди слънце” - дует на солистката Виолета Маринова и световния шампион по бийтбокс Александър Деянов - SkilleR. Той е включен в последния минидиск на състава “Шандай Я / Станка”, появил се на пазара през лятото на 2020 г. и многократно е изправял на крака публиката по време на изявите на хора в чужбина.

Програмата на концерта включва и традиционни за репертоара на ансамбъла коледни песни, както и произведения от албума “БууЧииМиш”.

Въпреки че събитието ще може да се гледа и онлайн в реално време в целия свят, специално за него в София ще пристигнат фенове на хора от Белгия.

Към изпълнителките на сцената освен SkilleR, ще се присъединят и музикантите - част от изключително успешните турнета на “Мистерията” в Европа през 2019 г.: китаристът Петър Миланов, гъдуларката Христина Белева, кавалджията Костадин Генчев и перкусионистът Димитър Семов.

* * *

Билети за концерта, включително и за стрийминг събитието, са налични в мрежата на Ивентим и на касата на Зала “България”.

Концертът ще се проведе при съблюдаване на нормите във връзка с пандемичната обстановка у нас.

Песента "Зайди Слънце" - https://www.youtube.com/watch?v=hF34KeoGu0Y

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
02.12.2021 г. 12:53
Етикети:
коледни песнифолклорКоледен концерт
женски хор “Мистерията на българските гласове”
Посетено:
1639
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33806-koledna-magiya-s-misteriyata-na-balgarskite-glasove-na-13-dekemvri-v-zala-balgariya