Музика

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова

На 10 декември е заключителният концерт „Гласове от бъдещето", на който участниците в курса ще получат и своите дипломи

Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова: 1
Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова: 2
Започна Майсторският клас на Веселина Кацарова: 3

 

На 29 ноември, точно в 11.00 часа директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов откри третия Международен майсторски клас на оперната прима Веселина Кацарова. След предварителен подбор по документи и предоставени аудио и видео записи от над 30 кандидати от цял свят, Маестрата избра 10 активни участници, с които да работи в продължение на 10 дни. В Майсторския клас на Веселина Кацарова участват млади оперни певци от България, Испания, Русия, Украйна, Азербайджан, Румъния и Япония. След като се срещна с талантливите си избраници, Веселина Кацарова направи прослушване, за да ги чуе на живо. Маестрата отдели време и на изявилите желание да присъстват като слушатели с уговорката, че ще им обърне специално внимание по време на курса.

Веднага след прослушването започна работата на младите специализанти с Веселина Кацарова и корепетиторката на Старозагорската опера Светлана Денева. На прослушването присъства и младият диригент Виктор Крумов, който ще дирижира галаконцерта на участниците в Майсторския клас на Веселина Кацарова.

Всички одобрени млади оперни певци, които успяха да дойдат в Стара Загора в усложнената от пандемията от COVID-19 международна обстановка, заявиха своята непоколебимост и желание да се докоснат до майсторството на своята респектираща с постиженията си световно призната Маестра. По време на прослушването Веселина Кацарова непринудено изразяваше и споделяше своята радост от богатата палитра от красиви гласове, които този път има в своя Майсторски клас.

От 29 ноември до 9 декември заниманията по вокална техника и интерпретация се провеждат в Регионалната библиотека „Захарий Княжески" по график. На 9 декември е репетицията с оркестъра на Старозагорската опера, а на 10 декември ще се състои заключителният концерт „Гласове от бъдещето", на който участниците в курса ще получат и своите дипломи и ще бъде закрито официално 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

На добър час!

* * *

По време на провеждането на Майсторския вокален курс ще бъдат спазени всички задължителни противоепидемични мерки!

Всички участници в курса притежават „зелен сертификат". Осигурено е и безплатно тестване от Старозагорската опера.

 

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
30.11.2021 г. 13:09
Посетено: 506
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33787-zapochna-maystorskiyat-klas-na-veselina-katsarova