Музика

"Шедьоври от романтизма". Концерт за цигулка и пиано - Хесус Рейна (цигулка) и маестро Людмил Ангелов (пиано)

Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си

"Шедьоври от романтизма". Концерт за цигулка и пиано - Хесус Рейна (цигулка) и маестро Людмил Ангелов (пиано)

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институт Сервантес-София
 представя

Шедьоври от романтизма

Институт Сервантес отбелязва 30 години от създаването си, представяйки на българската публика един концерт за цигулка и пиано с участието на виртуозния испански цигулар Хесус Рейна и маестро Людмил Ангелов (пиано).

Концертът ще се проведе на 30 ноември от 19:00 ч. в Камерна зала „България“.

Програмата ще включва избрани шедьоври от световния романтизъм, Цезар Франк – Соната за цигулка и пиано в Ла мажор, Фриц Крайслер – Liebesleid (Любовна мъка), Кристоф Вилибалд Глук/Фриц Крайслер – Мелодия из операта “Орфей и Евридика”, както и големите испански композитори: Мануел де Файя/Павел Кохански – Популярна испанска сюита и Пабло де Сарасате – Capricho vasco за цигулка и пиано Оп. 24.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Хесус Рейна е виртуозен цигулар свирил в филхармоничните оркестри на Малага и на театър „Марински“, в симфоничните оркестри на Барселона и Астуриас, както и в оркестъра на Национален център по изкуства, под палката на диригенти като Ейджи Оуе, Валери Гергиев, Пинхас Зукерман, Гай Браунщайн и Ари Расилайнен. Изнасял е концерти в множество зали измежду които “Аудиторио Насионал” в Мадрид, „Палау“ в Барселона, Театър Сервантес в Малага, Уигмор Хол, „Вейл“ в Карнеги Хол. Също така той е участвал във фестивали като Международен пиано фестивал в Маями, „Golandsky Institute“ в Принстън или „Quincena Musical“ в Сан Себастиан.

Хесус Рейна се научава да свири на цигулка с дядо си Хосе Рейна като изпълнява вердиалес (фолклорна музика от Малага). След това продължава обучението си с Наташа Боярски, Хосе Луис Гарсия Асенсио и Маурисио Фукс. По-късно завършва магистратура в Manhattan School of Music с Патинка Копец и Пинхас Зукерман.

Предстои му да запише концертите на Брух и Менделсон с Филхармоничния оркестър на Малта и диригента Оливер Диас. Хесус Рейна е носител на наградите „Puerta de Andalucía“, „Labor Musical del Año“ Малага и „Medalla de Honor“ Малага.

В момента той е съдиректор на фестивала „Málaga Clásica“ и преподава  в академия „Galamian“, основана от него през 2014 година.

 

Людмил Ангелов е роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската Филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2021 г.

 

 * * *

Повече информация за провеждането на събитията може да намерите на сайта и Фейсбук страницата на Институт Сервантес:

https://sofia.cervantes.es/bg/kultura_ispanski/kultura_ispanski.htm

https://www.facebook.com/InstitutoCervantesSofia

 

* Съгласно действащата норматива в България, задължително трябва да се представи един от следните сертификати: документ за ваксинация/отрицателен PCR до 72 часа преди посещението/сертификат за бърз антигенен тест до 48 часа преди посещението/ документ за преболедуване на COVID-19

 

Автор:
Гергана Иванова, Институт Сервантес София
Публикация:
28.11.2021 г. 11:43
Етикети:
музикагодишнинаИнститут Сервантес София
Людмил Ангелов (пиано)
Хесус Рейна (цигулка)
Концерт за цигулка и пиано
"Шедьоври от романтизма"
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33766-shedyovri-ot-romantizma-kontsert-za-tsigulka-i-piano-hesus-reyna-tsigulka-i-maestro-lyudmil-angelov-piano