Музика

Музика без граници: Камерният концерт "Пролет през есента" с усещането за радост и любов

Емилия Иванова, Мануела Манолова и Фернандо Фернандес в една вечер, посветена на немската музика

 

◊ КАМЕРЕН КОНЦЕРТ "ПРОЛЕТ ПРЕЗ ЕСЕНТА"

На 20 ноември, събота, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен петият за тази година камерен концерт от цикъла „Музика без граници".

Сопраното Емилия Иванова, пианистката Мануела Манолова и кларинетистът Фернандо Фернандес избират заглавието "Пролет през есента" и се спират на песни и пиеси, които да бъдат тематично обединени от темата за любовта и пролетта. Сюжетът на концерта ще бъде допълнен със стихове, които ще изпълни актрисата Биляна Райнова. В програмата са включени песенни цикли за глас, кларинет и пиано от Франц Шуберт, Луи Шпор, Ян Каливода. На финала ще прозвучи Концертната фантазия по мотиви от операта "Риголето" на Джузепе Верди.

Сопраното Емилия Иванова неведнъж е демонстрирала своята изящна интерпретация на творби от различни стилове и епохи. Първата ѝ среща с песенното творчество на немските композитори е провокирана по време на нейната специализация в експерименталната оперна студия в Сполето, Италия, където прави записи с песни от немски автори и предимно на песни от Шуберт с подобна тематика. Певицата не крие своите пристрастия към камерната музика: „Много харесвам камерна музика. Хората не трябва да я подценяват, не е лесна за изпълнение, многобагрена е, много е поетична, пренася те в друго измерение – на това, за което се пее. Наистина много обогатява, защото все пак има доста голяма разлика между оперните и камерните изпълнения, в случая на немска музика. За много неща трябва да се мисли едновременно. Освен това камерната музика е натрупване на опит да можеш да се превъплъщаваш, да попадаш в различен свят. Опитваш в себе си доколко може да се превъплътиш даже в човек, с когото нямаш абсолютно нищо общо, примерно казано. Колкото по-разнообразно е нашето „меню", толкова по-богат опит имаме като певци, защото ако винаги се представяме с едни и същи роли, няма да има развитие при нас. За да бъдеш верен на стила на камерната творба, която представяш са необходими комплексни качества: опит, със сигурност. Езикът, на който се изпълнява съответната творба трябва да се владее малко или повече. Талант..., много неща са. Най-вече доста работа, много пеене, много мисъл...

В концерта „Пролет през есента" участва (освен пианото) и кларинет. Това, което ще чуят зрителите е нещо по-различно. Не мисля че досега е правено нещо такова. Ще се насладят на една прекрасна пролетна слънчева и радостна музика в края на есента, преди зимата. Тя ще пренесе зрителя в друг свят, ще му даде глътка въздух, ще му достави удоволствие в тези трудни времена. Всички имаме нужда от това."

 

* * *

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера Стара Загора зрителите влизат:
след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.
 
Държавна опера Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС).

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
16.11.2021 г. 14:43
Посетено:
556
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33691-muzika-bez-granitsi-kamerniyat-kontsert-prolet-prez-esenta-s-useshtaneto-za-radost-i-lyubov