Музика

Концерт за три пиана и оркестър

12 ноември 2021, 19 часа, Зала Филхармония - Русе

 

◊ ПОКАНА

На 12 ноември 2021 от 19 часа в зала Филхармония
Държавна опера - Русе представя
 
Концерт за три пиана и оркестър
 
Божена Петрова, Евгени Желязков, Димитър Косев и
Русенска филхармония
 
Диригент – Димитър Косев
Концертмайстор - Марта Бонева
 
В програмата: произведения на Волфганг Амадеус Моцарт
 
На 12 ноември, петък, от 19 часа, русенци ще станат част от една изключително интересна музикална вечер, в която ще чуят "Концерт за три пиана и оркестър". Учител, заедно с двама от най-добрите си ученици ще представи в зала Филхармония рядко изпълнявания Концерт за три пиана и оркестър във фа мажор, No 7, на Волфганг Амадеус Моцарт.
 
Преподавателят по пиано от НУИ "Проф. Веселин Стоянов" Евгени Желязков, заедно с Главния диригент на Държавна опера - Русе Димитър Косев и дългогодишният солист - оркестрант Божена Петрова ще изпълнят творбата на гениалния композитор написана в далечната 1776 г.
 
Концерта за три пиана Моцарт написва за своята благородна покровителка графиня Мария Антония Лодрон и нейните две дъщери, затова той често е наричан “Лодрон”. Графинята по това време е домакин на водещ музикален салон в Залцбург. За трите дами композиторът създава идилична и безметежна творба, възпявайки хармонията в живота - в частност визуализира атмосферата в гостоприемния дом на графинята. Третата партия за пиано, предназначена за по-малката дъщеря на графинята, е по-умерена в техническите си изисквания.
 
1776 е изключително плодотворна година за 20-годишния Моцарт, тогава той пише поредица от клавирни и цигулкови концерти и накрая - Концерт за три пиана. През 1780 г. композиторът преработва произведението от три за две пиана - за себе си и друг пианист в Залцбург. Доста често третото пиано се изпълнява от диригента. Много известни са записите, в които Сър Джордж Шолти и Валери Гергиев и свирят, и дирижират.
 
Евгени Желязков завършва русенската Музикална гимназия и още като ученик на Жанета Бенун печели множество наши и международни конкурси. По- късно вече като преподавател в същото училище, неговите възпитаници ежегодно са лауреати на престижни национални и световни конкурси, а освен това самият той участва изключително активно в концертния живот на града ни. През 2001 г. талантливият пианист е удостоен за високи творчески постижения с престижното отличие на СБМТД - "Кристална лира".
 
Ученичката на Евгени Желязков , пианистката Божена Петрова наследява яркия музикален талант от родителите си, които дълги години са част от артистичния живот на Русе. Тя ежегодно изнася концерти с Русенска филхармония и като гост-солист в много национални оркестри, както и оперни театри в страната и чужбина. Като част от богатата си музикална дейност Божена е и пианист на хор "Св. Георги Победоносец", с който завоюваха "Награда Русе" 2019 за творчески екип. Гордее се и с дългогодишното си артистично партньорство с баса Пламен Бейков, с когото изнася прекрасни камерни концерти.
 
Маестро Димитър Косев, наскоро удостоен с приза "Млад музикант на годината" от предаването Алегро Виваче на БНР, също сяда зад пианото, за да бъде представен тройния клавирен концерт на Моцарт, но същевременно застава и на диригентския пулт. Най-младият диригент в България също е ученик на Евгени Желязков в Русенското училище по изкуствата, след което завършва с отличие и консерваторията във Виена.Той е от най-изявените млади, вдъхновяващи личности на България, удостоен със Златна значка "Русе" и избран за лице на Русе и културен посланик на града ни.
 
Програмата на концерта включва още и две от най-изпълняваните произведения на Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония No 41 "Юпитер" и увертюрата "Отвличане от Сарая".
 
Концертмайстор - Марта Бонева

* * *

Билети на каса Опера: понеделник-петък от 10.00 часа до 18.30 часа
и на Grabo.bg
 
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
10.11.2021 г. 13:41
Посетено:
694
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33661-kontsert-za-tri-piana-i-orkestar