Музика

Концерт на полския пианист Шимон Неринг  в програмата на Фестивала „Piano Extravaganza”

По случай Националния празник на независимостта на Република Полша – 11 ноември

Концерт на полския пианист Шимон Неринг   в програмата на Фестивала „Piano Extravaganza”

 

◊ ПОКАНА

Концерт на полския пианист Шимон Неринг 

в програмата на Фестивала „Piano Extravaganza

 

Кога: 09.11.2021, вторник, 19.30 ч.

Къде: Софийска филхармония, Камерна зала „България“, вход с билети: в мрежата на Eventim и касата на Софийската филхармония в Зала „България"

Организатори: Посолство на Република Полша, Полски институт в София и Фестивал „Piano Extravaganza”

 

По случай

Националния празник на независимостта на Република Полша – 11 ноември

 

Шимон Неринг е един от най-надарените и обещаващи пианисти от по-младото поколение в Полша. Той е единственият поляк, спечелил първа награда на Международния конкурс за пиано „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив, един от най-важните клавирни състезания в света.

Лауреат на Първа награда на Международния конкурс „Артур Рубинщайн in Memoriam” в Бидгошч. През 2015 г. получава стипендия на Кристиан Цимерман и е финалист от XVII Международен конкурс за пиано „Фридерик Шопен“, където печели почетно споменаване, наградата на публиката, както и редица допълнителни награди. През 2017 г. печели Първа награда на Международния конкурс за пиано „Артур Рубинщайн“ в Тел Авив, както и няколко допълнителни награди, включително наградата за най-добро изпълнение на Шопен.

Дебютният му диск с музика от полски композитори получава наградата Fryderyk Award 2016 на Полската фонографска академия (в категорията Албум на годината – соло рецитал), Joker от списание Crescendo и Supersonic Award от списание Pizzicato. През 2016 г. излизат два негови албума: концертите за пиано на Шопен с оркестъра Sinfonietta Cracovia под диригентството на Юрек Дибал и Кшищоф Пендерецки, както и клавирния концерт на Кшищоф Пендерецки „Възкресение“ под диригентската палка на композитора. Последният запис на пианиста включва произведения на Шопен, изпълнени на инструмент от периода (Erard 1858).

Шимон Неринг е изнасял концерти в Азия, двете Америки и в повечето европейски страни.

Свирил е с най-авторитетните  оркестри като Варшавската филхармония, Симфоничния оркестър на Полското национално радио в Катовице, NFM Вроцлавската филхармония, Израелския симфоничен оркестър, Бамбергер симфоничния оркестър, L’Orchestre Philharmonique de Marseille, Hartford Symphony Orchestra, Калифорния оркестър, работи със световно признати диригенти, в т.ч. Йежи Максимюк, Яцек Каспшик, Гжегож Новак, Пабло Херас-Касадо, Карина Канелакис, Джанкарло Гереро, Омер Меир Уелбър, Джон Акселрод и др. През 2020 г. дебютира в Берлинската филхармония

Пианистът се изявява в зали като Карнеги Хол, Хамбургската Elbphilharmonie, Palau de la Música Catalana в Барселона, Konzerthaus Berlin, DR Koncerthuset в Копенхаген, Musikverein във Виена и Herkulessaal и Prinzregententheater в Мюнхен.

В програмата: творби на Фр. Шопен.

 

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
05.11.2021 г. 12:38
Етикети:
концертПолски институт в София
Фестивал „Piano Extravaganza”
Шимон Неринг
Посетено:
625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33643-kontsert-na-polskiya-pianist-shimon-nering-v-programata-na-festivala-piano-extravaganza