Музика

Симфоничен празник с маестро Димитър Косев във Варна

Рядко изпълнявани концерти от Прокофиев и Рахманинов в една музикална вечер

Симфоничен празник с маестро Димитър Косев във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничен празник с маестро Димитър Косев във Варна

На 22 октомври 2021, 19.00 ч., Държавна опера Варна, почитателите на симфоничното изкуство ще бъдат богато възнаградени с един изключителен музикален празник, който ще им предложи в една и съща вечер две много рядко изпълнявани, дори самостоятелно, произведения. Под диригентската палка на маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера Русе, ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър №2 от Сергей Прокофиев със солист Анна Фурнаджиева, концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера Варна и Концерт за пиано и оркестър №2 от Сергей Рахманинов със солист нашумелия млад пианист Николай Желязков.

 

Диригентът Димитър Косев: "В една симфонична вечер ние ще поднесем заедно два изключително трудни концерта, които дори поотделно не могат да се чуят често. В този смисъл концертът ще бъде истински симфоничен празник за нас и за почитателите на симфоничното изкуство във Варна. Концертът за цигулка и оркестър №2 от Прокофиев и Концертът за пиано и оркестър №2 от Рахманинов са предизвикателство не само за солистите, но и за оркестъра и диригента. Обожавам предизвикателствата. Те са единственото нещо в живота на музиканта, което го учи и го кара да върви напред. Всичко, което е лесно и леко, в което няма тръпка или някаква трудност, го прави мързелив. Отнася се в еднаква степен за певеца, оркестранта или диригента. Докато не излезе от зоната си на комфорт, както е популярно да се казва сега, музикантът няма да постигне никакво развитие, личностно и професионално.

В програмата на концерта включих още Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично" на Панчо Владигеров, защото съм привърженик на идеята, където може да се добави в програмата български композитор, винаги да се прави."

Цигуларката Анна Фурнаджиева: "През тази година се навършват 130 години от рождението на Сергей Прокофиев и аз съм щастлива, че по този повод мога да представя неговия Концерт за цигулка и оркестър №2. За мен е отдавнашна мечта да изпълня този концерт, който съм свирила като студентка, но само с пиано, а сега използвах паузите покрай Covid, за да си го възстановя и да му придам нов облик. След толкова години човек се променя, променят се и възприятията му. Тази версия на концерта, който сега свиря, е в 3 части, по-късна и по-дълга от първата версия. Концертът е много философски и труден за изпълнение, поради което и не се свири често. Харесвам Прокофиев, той е един от класиците на XX век, а музиката му е гениална. Прокофиев е огромно предизвикателство за всеки цигулар."

Пианистът Николай Желязков: "Радвам се, че ще свиря за пръв път във Варна, при това под диригентската палка на Димитър Косев, с когото сме израсли заедно в Русе. Развитието си като музикант дължа най-вече на моя баща Евгени Желязков, мой пръв педагог и на проф. Борислава Танева от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, при която се обучавам вече шеста година. Току-що завърших магистратура и в момента специализирам при проф. Танева.

Опитвам се от всичко хубаво, което получавам от тях двамата и от всички други големи пианисти, чиито майсторски класове завърших, да направя нещо мое. Винаги съм обичал музиката на Рахманинов, чувствам я много близка, защото носи славянска душевност. Концертът му за пиано и оркестър №2 ми е любим от детска възраст и сега сбъдвам мечтата си да го свиря на сцена. От четирите концерта и вариациите за пиано по Паганини, които е композирал той, за мен вторият му концерт носи най-силна емоция. Предизвикателство е да свириш Рахманинов, той е сложен и многопластов, също и лиричен. Самият той е бил изключителен пианист, затова и творбите му не са лесни за изпълнение. Всички негови произведения съдържат различна трудност, но са толкова прекрасни, че е удоволствие да ги интерпретираш."

 

Концертът във Варна е специален за диригента и солистите и по други причини. Димитър Косев е завършил Музикалното училище в Русе в класа по пиано на Евгени Желязков, бащата на солиста Николай Желязков. Преди това бъдещият маестро е прекарал детството си във Варна, оттам и сантиментът му към морето и града. Има и още. Приятелството между семействата на Евгени Желязков в Русе и Анна Фурнаджиева във Варна датира от десетилетия и в цялата тази многостранна русенско-варненска връзка доминират две неща - любовта към красивата музика и стремежа към нейната съвършена интерпретация.

 

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

22 октомври 2021, 19.00 ч., Държавна опера Варна

Диригент Димитър Косев

Солисти Анна Фурнаджиева - цигулка и Николай Желязков – пиано

В програмата:

. Панчо Владигеров - Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично";
. Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър №2;
. Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2;

Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.10.2021 г. 13:59
Посетено:
665
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33549-simfonichen-praznik-s-maestro-dimitar-kosev-vav-varna