Музика

Световно признатата оперна дива Мариана Пенчева в една романтична песенна вечер на сцената на Старозагорската опера

Камерен концерт "Слънце и любов" - 23 октомври, 19.00 часа

Световно признатата оперна дива Мариана Пенчева в една романтична песенна вечер на сцената на Старозагорската опера

 

◊ МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Четвъртият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 23 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. SOLE e AMORE/СЛЪНЦЕ и ЛЮБОВ продължава вече установената традиция от специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят  на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от големите оперни имена, талантливи инструменталисти, актьори, поети. Този път във фокуса е световната оперна певица - мецосопраното Мариана Пенчева, която избира сцената на Старозагорската опера за премиерата на камерния концерт с искрящото заглавие „Слънце и любов”, заимствано от едноименната песен на Пучини. Мариана Пенчева е подбрала камерните творби на композиторите, чиито опери са в основата на нейната забележителна международна кариера. Неин партньор на сцената е младата и талантлива пианистка Василена Атанасова, а към техния тандем се присъединява и актьорът Пламен Манасиев, който ще внесе допълнителен изискан колорит в програмата с подбрани стихове любовна лирика.

„Познавам Василена Атанасова още от дете, тъй като е дъщеря на една от най-близките ми приятелки от студентските години. Тя се формира като музикант буквално пред очите ми  и аз имах възможност да проследя нейното развитие стъпка по стъпка. Двете с нея работим като тандем и в НМА “Проф Панчо Владигеров “. От известно време имахме желание да направим концерт заедно и бяхме заложили тази идея в бъдещите си планове.

Когато споделихме това с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов получихме покана от него да подготвим изцяло камерен рецитал. Оттам нататък нещата се развиха изключително бързо и лесно. Спряхме се на музика от композитори, чийто опери съм пяла на сцена многократно и чувствам особено близки, но до момента не бях пяла толкова голяма част от камерните им произведения.

В тази програма сме включили творби на едни от най-известните представители на италианското белканто Гаетано Доницети, на романтизма с Джузепе Верди, последван от Джакомо Пучини , чрез който преминаваме към веризма на Алфредо Каталани, Руджеро Леонкавало и Амилкаре Понкиели.

Всяка една от тези творби разказва по една история , която чрез камерната форма достига до слушателя незабавно и се развива за много по-кратко  време отколкото в класическа оперна творба.

И двете с Василена обожаваме тази програма. Селектирахме я по естествен начин, като първоначално бяхме набелязали доста по-голям брой  песни, за да можем да подберем тези, които чувстваме най-близки до нас и бихме искали да ги споделим с публиката с огромно удоволствие!” – споделя Мариана Пенчева.
 
___________

Държавна опера Стара Загора е одобрена и сертифицирана като Безопасна среда от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/.

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!


 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
20.10.2021 г. 14:38
Посетено:
686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33547-svetovno-priznatata-operna-diva-mariana-pencheva-v-edna-romantichna-pesenna-vecher-na-stsenata-na-starozagorskata-opera