Музика

БНР и маестро Емил Табаков

"Кармина Бурана" от Карл Орф на Софийска сцена

БНР и маестро Емил Табаков


◊ СЪБИТИЕТО

"Кармина Бурана" под диригентството на маестро Емил Табаков

19 януари 2007, 19.30 ч.
София, Зала България

Солисти:
. Андрей Найденов
. Александър Крунев
. Ина Кънчева



◊ ПОВЕЧЕ

След дългогодишно отсъствие маестро Табаков, един от най-големите и най-обичаните български диригенти, се завръща отново на сцената на зала България.

Завладяващият ритъм на "Кармина Бурана" от Карл Орф, едно от най-популярните симфонични произведения на ХХ в., ще звучи в изпълнение на Симфоничния оркестър, Смесения и Детския хор на БНР.

Освен великолепните гласове на солистите Андрей Найденов и Александър Крунев българската публика ще има и рядката възможност да чуе изключителното сопрано Ина Кънчева.


◊ КАРМИНА БУРАНА

"Кармина Бурана" е сценична кантата за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър. Написана е през 1937 г. от немския композитор Карл Орф.

Буквалното значение на заглавието е „Песни от Бойерн” – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора за създаването на едно от най-популярните симфонични произведения на ХХ в.

Става дума за уникална светска поезия на анонимни автори от ХІІ и ХІІІ в., възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба.

Самият Карл Орф смята "Кармина Бурана" за най-успешното си произведение. Световната премиера на кантатата се състои във Франкфурт с участието на Франкфуртската опера на през 1937.

В България за първи път Кармина Бурана е изпълнена на 29 май 1988 г. в Пловдив.
Автор:
БНР
Публикация:
17.01.2007 г. 21:26
Посетено:
499
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3353-bnr-i-maestro-emil-tabakov