Музика

Морето оживява в следващия концерт на Радиооркестъра

22 октомври, 19 часа, зала "България", под диригентството на маестро Здравко Лазаров

Морето оживява в следващия концерт на Радиооркестъра

 

◊ ПОКАНА

Програмата на следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР е посветена на Морето, възпявано през различните епохи от гениите в световната лирика и музикалната литература. Морето отдавна е обект на музикално изобразяване. Независимо дали става дума за Вагнеровите бурни морета от увертюрата на „Летящият холандец" или за спокойните води на „En Bateau" от „Малка сюита" на Дебюси, състоянието на морето, приливите и отливите се отразяват в музиката. 

На 22 октомври от 19 часа в зала "България" ще прозвучи музиката на Менделсон, Елгар, Блох и Бридж под диригентството на маестро Здравко Лазаров, който ще дебютира с Радиооркестъра.  

Здравко Лазаров завършва оперно-симфонично дирижиране в класа на маестро Георги Димитров. От няколко години е главен диригент на Истанбулската опера. Гастролира във всички оперни театри и с повечето симфонични оркестри в Турция.  

Концертът ще започне с увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване" на Феликс Менделсон. В основата на творбата са две кратки стихотворения на великия Гьоте „Спокойно море" и „Щастливо плаване". Същите стихове използва и Бетовен в своята едноименна кантата.  

„Морски картини" на Елгар е единствена творба на автора за глас и оркестър, която включва пет стихотворения от различни автори, всяко от които представя различна характеристика на океана: неговата красота, изкушенията, символиката и опасностите. Особено очарование на творбата ще добави мецосопраното Виолета Радомирска.  

Виолета е известна е с главните си роли на повечето оперни сцени в Швейцария, Германия и България. Дебютира в Миланската скала. Пее под диригентството на Николаус Арнонкур, Валери Гергиев, Уилям Кристи и др.  

Творчеството на швейцарско-американския композитор Ернст Блох открива няколко направления в музикалната естетика, композиторския почерк и музикалната педагогика. „Поеми за морето" на Блох са с по-прозаичен характер. Вдъхновени от американския поет Уолт Уитман, те изобразяват морето с поразителна яснота, в съчетание с елементи на ирландската народна музика. 

Програмата ще завърши със сюита за оркестър „Морето" на Франк Бридж, която ще прозвучи за първи път в България. „Морето" вероятно е най-популярното му произведение за оркестър. Написано е в курортното градче Истборн през 1911 г. Интересното е, че именно там Клод Дебюси завършва своя шедьовър „Морето" 6 години по-рано. Сюитата на Бридж без съмнение е вдъхновена от музиката на Дебюси, което се чува в изисканата му импресионистична оркестрация и на своя ред вдъхновява Бритън за създаване на неговите знаменити „Морски интерлюдии". 

Билети: 

- в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) 
- на касата в зала „България" и 
- в мрежата на https://www.eventim.bg/

 

Автор:
БНР
Публикация:
12.10.2021 г. 12:07
Посетено:
648
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33503-moreto-ozhivyava-v-sledvashtiya-kontsert-na-radioorkestara