Музика

Великите сонати на Бетовен и Прокофиев

На 12 октомври, 19:00 часа, в зала "България" с музикантите Иван Пенчев и Димо Димов

Великите сонати на Бетовен и Прокофиев

 

На 12 октомври, от 19:00 часа, в концертната зала "България", ще имаме възможността да се насладим на майсторството на двама изтъкнати български музиканти, всеки от които е безспорен посланик на традициите в изпълнителското изкуство от своето поколение.

Темпераментният цигулар Иван Пенчев, в съзвучие с изключителния ерудит на пианото проф. Димо Димов, ще ни представят две забележителни творби от света на камерната музика - Соната за цигулка и пиано №7 - "Ероика" от Бетовен и Соната №1 от Сергей Прокофиев.

Двамата музиканти имат дълга история на сцената заедно. Десетки са техните концерти с музикалното наследство на композитори като Бах, Хайдн, Моцарт, Шуман, Брамс, Барток и други. Музиката на Бетовен и Прокофиев е неслучайно подбрана за първи концерт от новия сезон на световноизвестния Кварто Квартет, основан от Иван Пенчев през далечната 2005-та година с участието на проф. Димо Димов.

Времената, в които живеем предполагат отзвука на идеалите и стила на двамата композитори да носят особено актуално послание със своята интензивна, завладяваща красота и непримиримост. През първите години на XIX век засилващата се глухота измъчва Бетовен. Музикалният му отговор е да подчертае оригиналността, засилвайки иновациите, които носят успеха му в героичните произведения на неговия среден период. В Сонатата си за цигулка и пиано №7 Бетовен въплъщава еволюцията на "симфоничен идеал", музика с увеличена тежест и сила, която създава усещане за духовно търсене или психологическо пътуване. Това произведение е абсолютната повратна точка, когато камерната музика заема своята роля в голямата концертна Зала, редом със симфоничната.

Соната №1 от Сергей Прокофиев - едно от най-силните музикални произведения, създадени през ХХ век. Премиерата на произведението е на Давид Ойстрах и Лев Оборин на 23 октомври 1946 г. под личния надзор на композитора. По време на репетициите Оборин изсвирва определен пасаж, маркиран "форте", твърде нежно за Прокофиев, който настоява, че трябва да бъде по-агресивен. Оборин отговаря, че се страхува да не заглуши цигулката, но Прокофиев казва "Това трябва да звучи по такъв начин, че хората трябва да скочат от мястото си и да кажат "Той е луд?". Неслучайно точно тази соната е изсвирена на погребението на Прокофиев от Давид Ойстрах.

* * *

Билети: https://www.eventim.bg/

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
09.10.2021 г. 12:13