Музика

Концерт на Duo Diagonal - барокова и съвременна музика за чембало, акордеон и вокал

07 октомври 2021, 18.30 ч., Полски институт в София

Концерт на Duo Diagonal - барокова и съвременна музика за чембало, акордеон и вокал

 

◊ ПОКАНА

Концерт на Duo Diagonal

Барокова и съвременна музика за чембало, акордеон и вокал

Кога: 07.10.2021, четвъртък, 18.30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София и Посолство на Кралство Дания в София

 

Duo Diagonal (Aнка Златева и Адам Орвад) е ансамбъл, създаден през 2005 г. и представлява новаторски дует с много специален инструментален състав: чембало и класически акордеон.

Неговият репертоар е съсредоточен върху бароковата и съвременната музика. Дуетът разполага с голям брой написани специално за тях произведения и адаптирана барокова музика и с удоволствие експериментира с други жанрове.

Duo Diagonal има участия в редица фестивали в Дания и в чужбна, в т.ч.: Градски музей в Копенхаген; Летни концерти в Рудерсдал,  Академията на Григ, Берген;  Музикален център Борис Христов, София; Великденски фестивал за съвременна камерна музика – София; Международен фестивал на камерна музика – Пловдив. През 2008 г. дуото издава първия си албум "Incontri" (ARS Production), а през 2021 г. втория албум „Anytime“ (Gateway Records).

 

Анка Златева е завършила в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров” в София с пиано и акордеон. От 1999 г. живее в Дания, където изучава баян и клавесин в Кралската датска музикална академия. Тя се радва на активна концертна и образователна кариера и на двата инструмента и е сериозно ангажирана с изпълнението на старинна и съвременна музика.

Анка Златева е носител на множество международни награди, изнасяла е концерти в Украйна, Австрия, Германия и Италия с различни камерни ансамбли, изявява се като солист с оркестри в България и в Дания. След нейно самостоятелно изпълнение в Орхус, Дания, пресата пише: „страстна солистка“, „... виртуозна на своя инструмент“. Репертоарът като солист на клавесин включва произведения на  Й. С. Бах, Бьом, Букстехуде, Купрен, Рамо, Льо Ру, Фрескобалди, Скарлати, Пърсел, Бенцон, Боруп-Йоргенсен и Лигети.

 

Адам Орвад се е утвърдил в света като солист и камерен музикант. Той е завършил Кралската датска музикална академия. Дебютира като солист през 2005 г. с една от най-изчерпателните програми, изпълнявани някога с този инструмент.  В резултат на неговата ангажираност в разширяването на репертоара на концертния акордеон се раждат сравнително голям брой иновативни аранжименти и транскрипции и се стига до премиери на голям брой нови произведения. Неговият репертоар обхваща широк спектър от жанрове: от барокова и класическа до съвременна музика, музикален театър. Адам Орвад е и капацитет в областта на народната музика от Балканите, ръководейки собствен „Балкански ансамбъл Орфей“.  Има участия в редица фестивали.

 

Гергана Мария Орвад е родена през 2010 г. и показва безспорен певчески талант още в ранна възраст. Тя се изявява за първи път пред публика на 3-годишна възраст и оттогава участва в голям брой концерти. Основно място в репертоара ѝ заемат българските народни песни, но музикалните ѝ интереси се развиват в много различни посоки, в т.ч. барокова и нова музика. Тя е лауреат на първа награда в два певчески конкурса в България: „С песните на Тодор Кожухаров" 2018 и „Широка лъка свири, пее и танцува" 2019. Тя е в процес на подготовка на още няколко проекта.

 

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 50%, настаняване на зрителите през един стол, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
05.10.2021 г. 12:45
Етикети:
Полски институт в Софияконцертмузика
Адам Орвад
Aнка Златева
Посолство на Кралство Дания
Duo Diagonal
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33470-kontsert-na-duo-diagonal-barokova-i-savremenna-muzika-za-chembalo-akordeon-i-vokal