Музика

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицират заедно с Български камерен оркестър - Добрич, под палката на маестро Иван Янакиев

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна


На 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна почитателите на музикалното изкуство ще се срещнат с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка, и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и международни конкурси и още продължават своето образование. Изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков” - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория.

Ивайло Василев е само на 13 г., но има над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан, които в голямата си част са първи и Гран при. Сред най-значимите награди са Златната Лешникотрошачка 2018 г., Първа награда на конкурса „Анна Артоболевская“ в Москва, Първа награда на конкурса „Лист-Барток“ 2020, Гран при на конкурса „Шуман-Брамс“ 2020 г., Първа награда на конкурса за млади пианисти и цигулари „Music Singapore“, Сингапур 2021. Отличията го водят в емблематични зали на Московската Консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дома на Музиката в Москва, Симфоничната капела на Санкт Петербург. Младият пианист има вече и издаден компакт диск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович.

Ивайло има широк репертоар за възрастта си и много концертни изпълнения – солови и с оркестър, в България и в чужбина. Участвал е в много майсторски класове с пианисти от цял свят. Светлана Сливинская, музикален критик от Санкт Петербург, нарича появата на Ивайло в музикалния свят „божествено провидение, подобно на появата на Глен Гулд“.

Йоана Русева, още преди да се дипломира в НМУ „Любомир Пипков“, е сред лауреатите на редица международни форуми. Йоанна има награди от конкурсите „Музиката и земята“, „Коциан“ (2008 г.), „Недялка Симеонова“ (2011 г.), „Млади виртуози“ (2013 г.). А миналата година взе едно от специалните отличия на конкурса „Андреа Постакини“ в Италия. Била е солистка на СО на БНР, оркестъра на ФМ Kласик, Бургаска филхармония. Музикалното училище в София младата изпълнителка завършва в класа на Благородна Танева. След това продължава при Татяна Самуил в Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел, а от 2016 г. е студентка в класа на проф. Антон Сороков в „Университет за музика и сценични изкуства“, Виена.

На сцената заедно с младите таланти ще излезе Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 265 години от рождението на Моцарт. Ще бъдат изпълнени едни от най-красивите творби, създадени от младия Моцарт - Дивертименто в си бемол мажор, Концерт за пиано и оркестър №8, Концерт за цигулка и оркестър №5 и Симфония №29.

Български камерен оркестър - Добрич е създаден през 1968 г. За кратко време съставът се доказва като блестящ пример за съвременно изпълнителско изкуство. Всяка негова поява на концертната сцена е демонстрация на висок професионализъм и вдъхновено изпълнение. В началото оркестърът работи с диригентите проф. Васил Стефанов, проф. Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. Постижения на световно ниво камерният ансамбъл реализира под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра (1972-1996). Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига непрекъснато.

Иван Янакиев от септември 2020 г. е диригент на Български камерен оркестър – Добрич. Той е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил докторант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект. Иван Янакиев е носител на наградата Музикант на годината 2015 в категория „Дебют“ заедно с Камерен оркестър „432“ за премиерния концерт на оркестъра в Студио 1 на БНР. Участник е в майсторските класове на проф. Урош Лайовиц – 2018, 2019, 2020 г., както и в майсторския клас на проф. Фрийден Берниус. Има множество научни публикации и студии.

Концертът е в програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2021 като част от модула “Имена от бъдещето”.

Началото на концерта е в 19:00 ч.


Билети - от Касата на Фестивалния комплекс, цена на билетите 10 лв. В деня на концерта, час преди събитието - билети на място в Градската художествена галерия.
Билети онлайн - от сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3F4Nfgd

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Още за концерта открийте на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/EliteMusicAgency

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
04.10.2021 г. 15:45
Посетено:
718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33465-mladi-talanti-i-balgarski-kameren-orkestar-dobrich-na-8-oktomvri-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-na-varna