Музика

Млади български гласове вдъхновяват с нов видеоклип на фолклорна песен

Валерия Стоянова, Аглея Канева и Сара Пейчева с акапелно изпълнение на „Слънчице мило, мамино“

Млади български гласове вдъхновяват с нов видеоклип на фолклорна песен

 

Те са смели, находчиви и таланливи, и са бъдещето – Валерия Стоянова, Аглея Канева и Сара Пейчева се събират за нов видеоклип на фолклорната песен „Слънчице мило, мамино“.

Въпреки крехката си възраст младите момичета печелят редица награди и имат зад гърба си аудио и видео записи, и участия в концерти на големите сцени с утвърдени изпълнители, като Васил Петров.

На празника на Съединението на България, музикалното училище XS ARTISTS MUSIC SCHOOL, където са възпитаници, пуснаха нов видеоклип с емоционално музикално съчетание на част от фолклорната песен в красива тригласна акапела под ръководството на поп певицата и вокален педагог Мариета Петракиева. Видеото предизвика сензация и за броени дни надхвърли 236 хиляди гледания в социалните мрежи и 19 хиляди в YouTube придружено с възхитителни коментари.

Продукцията е заснета от оператора Михаил Янакиев, а звукозаписа и  обработката на лентата са дело на Стойчо Стоянов – китарист и основател на XS Artists - music school. Снимките са направени пред Червената църква - един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа, архитектурен и археологически паметник от национално значение. Продуцент на видеоклипа е XS Artist music school - школа, която непрестанно обединява своите таланти чрез магията на музиката, създава нови продукции и развива един различен музикален свят на професионално обучение по музика. 

Представяме Ви „Слънчице мило, мамино“ в изпълнение на Аглея, Сара и Валерия: тук

 

Повече за тях:

Аглея Канева е на 14 г. от гр Пловдив. Учи в Национално музикално у-ще “Добрин Петков“. Член е на ансамбъл за ударни инструменти “Престо”. Занимава се с поп и джаз пеене от пет години. Има много отличия от международни и национални музикални конкурси.Танцува латино танци от 4 години с формацията Chicas Del Mambo. Тази година Отборът представи страната ни на Световния онлайн шампионат по Салса в Мексико. Музиката е нейният начин да се изразява и да разбира света. Спортува тенис и плуване. Голямата ѝ любов са конете и ездата.

Сара Пейчева е на 13 г.  и пее от 3-годишна в Бон-Бон и още тогава стана ясно, че е роден музикант с абсолютен слух. Участва във всички кампании на Бон-Бон - Аутистите, Българската Коледа. Доброволец в кампанията за подпомагане на социално слаби семейства "Дете на годината", в кампания на УНИЦЕФ - "Бъдеще без насилие за всяко дете" и "Мисия: Всяко дете". Участва също в "Бъди част от положителната промяна за всяко дете" заедно с NOVA, Кампанията за паметника на Шипка, "Нощ на звездите" на Фондация "Енчо Керязов". Участва в детската Евровизия, която се проведе в България, Форматите - Музикална академия, Х Фактор и Маскираният певец. В "World dance cup" 2019, която се проведе в Португалия, в категорията си заедно с другите деца от Бон-Бон грабнаха 6-то място сред 100 страни и над 200 000 участника, както и сърцата на фотографите с прекрасното си представяне и костюми. Свири на пиано от 5-годишна и има много награди от конкурси зад гърба си, а от една година и на контрабас, защото мечтаеше да учи в НМУ "Любомир Пипков" в София. Наред с Музиката в сърцето, Сара участва в училищните представления, които са едни от любимите събития на ЧОУ "Томас Едисън", където запалиха искрата към Науката и Космоса. Тя е отлична ученичка и има множество медали от различни състезания по Математика, Любословие и няколко пъти става SUPER STEM на България в категориите Технологии - победител на национално ниво и SUPER STEM ученик - победител за София със собствен АРТ проект. През останалото време Сара обича да слуша музика, да кара ролери и да се забавлява с приятели. А доброто ѝ сърце и отзивчивост са една от причините тя да бъде най-добрата Фея Кръстница в последното от поредицата музикални представления на Бон-Бон "Пепеляшка" по музика на професор Борислава Танева и аранжимент на Румен Бояджиев-син, с режисьор Бисерка Колевска.

Валерия Стоянова 14 г. дебютира в радио и тв ефира с народната песен "Ясен месец" в джазиран вариант през 2019-та. Както и доста кавърверсии на различни песни, някои от които са много успешни, като песента "Бохемска Рапсодия" на Queen. През 2020 година Валерия представи първата си авторска песен „Възвръщане“ по неин текст, музиката е на Стойчо Стоянов и Валерия, а продуцент е XS Artists - music school.

Първата ѝ голяма сцена е в Зала 1 на НДК през 2017-та където заедно с Васил Петров пеят в дует в спектакъла му Sinatra: Vegas и през следваща година отново получава покана да участва във второто издание на спектакъла Sinatra: Vegas, където този път да пее в дует с Брус Джонсън.

Малката певица проявява интерес към музиката на 3-годишна възраст. На 5 години посещава вокална група, но скоро след това има желание да се изявява самостоятелно. На 6 г. тя е одобрена да участва в телевизионното предаване "Големите надежди", където участва на живо в големите концерти. Проявява огромен интерес към пианото и желание сама да си акомпанира на песните, които пее. С помощта на своите родители (музиканти) започва да прави различни аранжименти на любими песни. Впечатлени от таланта ѝ, музиканти от поп и джаз гилдията и телевизиите я канят за самостоятелни участия в концерти и телевизионни предавания. От съвсем малка участва и в благотворителни прояви.

 

 

Автор:
Маргарита Тошева
Публикация:
16.09.2021 г. 15:06
Посетено:
872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33355-mladi-balgarski-glasove-vdahnovyavat-s-nov-videoklip-na-folklorna-pesen