Музика

Ансамбъл “Ars Nova Lux” среща варненската публика с музиката на ХХ и ХХI век с акцент 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола

Концертът на 26 юли е от програмата на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021

Ансамбъл “Ars Nova Lux” среща варненската публика с музиката на ХХ и ХХI век с акцент 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола

 

◊ ПОКАНА

Един елегантен концерт на открито в двора на Археологическия музей ще ни запознае с музикалната култура на Люксембург. Гостуването на ансамбъл “Арс Нова Люкс” на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Люксембург и Люксембургския културен фонд FOCUNA.

Ансамбълът, който е с вариращ състав и обединява музиканти с различен произход, се е посветил на популяризирането на съвременната музика. Във Варна формацията ще се представи в състав Мария Митева - флейта, Кае Шираки - пиано, Оливие Дартевел - кларинет и Люк Хемер – вибрафон, перкусии.

Специален гост ще бъде българският перкусионист Мирослав Димов, чиято звезда блесна през 2014 г., когато спечели първа награда на международния фестивал за ударни инструменти в Пескара, Италия.

Членовете на ансамбъла завършват своето образование в престижни музикални университети в Германия, Франция и Австрия и са солисти и преподаватели в Консерваторията в Люксембург, музикалното училище в Дюделанж и UGDA. Основан през 2014 г., Ars Nova Lux е известен  в цяла Европа с участия на международни фестивали като Sofia Music Weeks - България, Prazske Muzy - Чехия, "Luoghi Immaginari" - Италия, "Les Abbatiales" Villers-Bettnach, Франция,  "World Music Artist" - Италия. Музикантите се изявяват и във Филхармонията в Люксембург на известния фестивал за съвременна музика Rainy days“ и в поредицата "Fräiraim".

На концерта във Варна ще чуем творби от съвременни композитори, представящи музиката ХХ и ХХI век. Акцент сред тях е създателят на танго нуево Астор Пиацола, 100-годишнината от рождението на когото се отбелязва сега от музикалния свят. Той присъства в програмата с някои от най-красивите си композиции - Libertango, Oblivion, Muerte del Angel. Ще чуем пиеси и от Оливие Дартевел, Кристиян Скубала, Иван Буманс, Сергей Герасимец, както и от българските автори Милчо Левиев, Албена Врачанска и Димитър Бодуров.

Началото на концерта в Археологическия музей е от 20:00.

*

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.


Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

 

www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
26.07.2021 г. 12:09
Посетено:
797
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33159-ansambal-ars-nova-lux-sreshta-varnenskata-publika-s-muzikata-na-hh-i-hhi-vek-s-aktsent-100-godishninata-ot-rozhdenieto-na-astor-piatsola