Музика

"Атос" ще се представи като дуо на 23 юли в Градската галерия във Варна

Анете фон Хен (цигулка) и Томас Хопе (пиано) ще поднесат програма с творби на Бетовен, Шуберт, Дворжак и Прокофиев

"Атос" ще се представи като дуо на 23 юли в Градската галерия във Варна

Дуо "Атос". Снимка Росен Донев, 2012 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

“Атос” ще се представи като дуо на 23 юли в Градската галерия

Сред поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 е и гастролът на формация “Атос”, която като трио получава много суперлативи от критиката и любовта на публиката в Европа, Америка, Австралия.

Поради заболяване на виолончелиста Стефан Хайнемайер, трио “Атос” ще се представи във формат на дуо, като ще съобрази програмата си с промяната. Двамата изпълнители Анете фон Хен – цигулка, и Томас Хопе – пиано, ще предложат концерт, чиято първа част ще потопи публиката в дълбокото преживяване на немската класика със Соната опус 12 от Бетовен и с Брилянтно рондо на Шуберт. Във втората част ще чуем четири романтични пиеси на Дворжак и Соната №2 от Прокофиев.

“Атос” е създадено през 2003 г. от цигуларката Анете фон Хен, виолончелиста Щефан Хайнемайер и пианиста Томас Хопе с мисията да търси характерното звучене на струнен квартет, постигнато чрез музициране в клавирно трио. През 2007 г. са отличени с наградата за трио Kalichstein-Laredo-Robinson, която им осигурява възможността за 20 концерта в САЩ, сред които и дебютен концерт в Карнеги хол в Ню Йорк. Детройт Прес оценява високо тяхното изпълнение: „Три гласа – едно звучене: великолепно звуково единство на фраза, тон, чувство и интерпретация.”

През същата година на Международния конкурс за камерна музика в Мелбърн Триото печели не само първа награда, но и голямата награда Musica Viva Tour Prize, както и наградата на публиката. За първи път в историята на този конкурс, който се провежда на всеки четири години, един ансамбъл е отличен с всички тази отличия. Година по-рано трио “Атос” печели първа награда за най-добро изпълнения на произведение на Шуберт на Международния конкурс „Франц Шуберт и музиката на новото време“ в Грац. Сред отличията на Триото е призът на BBC Radio 3 New Generations Artists (Творци на новите поколения) за 2009/2011 за многобройните записи и участия на фестивали във Великобритания.

Трио "Атос" участва на престижни фестивали като Schleswig-Holstein Music Festival, Rheingau Music Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Festspiele Schwetzingen, the City of London Festival, Budapest Spring, and Enescu Festival (Bucharest). Открояват се дебютите на Триото в Уигмор хол (Лондон), Карнеги хол (Ню Йорк) и Концертгебау (Амстердам), посрещнати с високо признание от критика и публика. Под патронажа на Musica Viva Australia осъществяват успешно турне в Австралия и турне в САЩ с национални и международни симфонични оркестри. Издадените компактдискове на триото привличат вниманието на критиката и музикалните среди.

Анете фон Хен свири на Страдивариус, собственост на покойния Ифра Нийман, предоставена ѝ от семейството на известния цигулар, който Варна свързва с Лятната академия “Варненско лято”.

* * *

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
22.07.2021 г. 19:43
Етикети:
“Варненско лято” 2021музикален фестивалпианоцигулкаВарнакамерен концерттрио
дуо Атос
Стефан Хайнемайер
Томас Хопе
Анете фон Хен
“Атос”
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33150-atos-shte-se-predstavi-kato-duo-na-23-yuli-v-gradskata-galeriya-vav-varna