Музика

Заключителен концерт на участниците в Дванадесети клавирен майсторски клас на проф. Людмил Ангелов „Големите пианисти-композитори“

10 юли 2021 г., 19 часа, Камерна зала „България“

Заключителен концерт на участниците в Дванадесети клавирен майсторски клас на проф. Людмил Ангелов „Големите пианисти-композитори“

 

◊ СЪБИТИЕТО

За дванадесета поредна година Нов български университет е организатор на Майсторския клас на проф. Людмил Ангелов - "Големите пианисти-композитори". Събитието се провежда в периода 28 юни - 09 юли 2021 г.

След конкурсното прослушване Маестро Ангелов избра 16 млади талантливи пианисти от България, Испания и Русия. Те имат възможността да работят върху усъвършенстването на клавирната техника и интерпретация със световноизвестния пианист. 

Майсторският клас ще приключи с Галаконцерт на 10 юли 2021 г. в Камерна зала "България" от 19:00 часа. По традиция проф. Людмил Ангелов ще връчи награди на най-добре представилите се участници.

Майсторският клас "Големите пианисти-композитори" на Маестро Ангелов в Нов български университет остава верен на мисията да "шлифова" уменията и таланта на своите участници, да ги вдъхновява и да открива пътя им към международната клавирна сцена, където те да заемат своето място и да музицират уверени в себе си и в уменията си.

През майсторския клас са преминали известни пианисти като Емануил Иванов, лауреат на конкурса „Бузони" в Болцано, Италия, и носител на наградата на "Алегро Виваче" - "Млад музикант на годината" за 2019 г.; Мария-Десислава Стойчева, лауреат на конкурса „Панчо Владигеров" и "Млад музикант на годината" за 2020;  Констанца Дюлгерова, носител на приза за дебют на наградите „Музикант на годината" за 2012 г. и много други млади изпълнители, които успешно концертират в България и чужбина.    

През миналата седмица Министерският съвет предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на Людмил Михайлов Ангелов с орден „Св. св. Кирил и Методий" огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Предложението е на Министерството на културата.


Людмил Михайлов Ангелов е бележит български пианист, световноизвестен творец и изтъкнат културен деец. Признат е като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Негови концерти са записвани и излъчвани от всички радио и телевизионни канали в България, както и в Полша, Унгария, Испания, Франция, Италия, Великобритания. Германия, САЩ, Аржентина и Южна Корея.

Популярен на пет континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти.

Връчването на държавната награда орден „Св. св. Кирил и Методий" огърлие на Людмил Михайлов Ангелов за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на музикалното изкуство и българската култура.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
07.07.2021 г. 13:21
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33083-zaklyuchitelen-kontsert-na-uchastnitsite-v-dvanadeseti-klaviren-maystorski-klas-na-prof-lyudmil-angelov-golemite-pianisti-kompozitori