Музика

Авторски концерт на Теодосий Спасов

Европейска премиера

Авторски концерт на Теодосий Спасов


◊ СЪБИТИЕТО

Българското музикално сдружение в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК представя премиера на авторския концерт на Теодосий Спасов "В Необятното".

09.01.2007 г. 19.00 ч.
НДК - Зала 3

Участват:

Теодосий Спасов - кавал и вокал
Румен Тосков - пиано
Михаил Йосифов - тромпет
Христо Йоцов - ударни
Струнен камерен оркестър "Студио примо" с диригент Илия Михайлов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

Концертът може да се нарече и Европейска премиера, защото ще е първата изява на музикантите след влизането на България в Европейския съюз.

В музиката се преплитат различни жанрове - традиционен български фолклор, през джаз до симфонична и филмова музика - теми от филмите на Илиян Симеонов "Граница" и "Пазачът на мъртвите", както и музика от постановката на Гриша Островски на пиесата "Краят на играта".

Жанровете се размиват и създават усещането за полет, свобода, движение, а включването на камерен оркестър придава по-голямо пространство на музиката.

Теодосий Спасов и диригентът Илия Михайлов се срещат случайно в нюйоркското метро. На тази среща се ражда идеята за концерта и за включването на струнен камерен оркестър към музиката на квартета.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Теодосий Спасов над 20 години свири по световните сцени. През 1995 г. списание "Нюзуик" го определи като един от най-талантливите източноевропейци, отбелязвайки, че "Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош. Той създава нов музикален жанр".

Диригентът Илия Михайлов от 1999 г. до сега е артистичен директор и диригент на хор "Големите български гласове", с който изнася концерти в България, Западна Европа, Русия и Канада. Има издадени шест компактдиска и едно DVD.

Оркестърът "Студио Примо" е основан през 2002 г. и се състои предимно от млади музиканти. Свирили са с Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, Светлин Русев.


◊ ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Българското музикално сдружение е партньор на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Сдружението е създадено през 2005 г., а негов почетен председател е проф. Васил Казанджиев.
Автор:
Теодор Йорданов
Публикация:
07.01.2007 г. 10:20
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3308-avtorski-kontsert-na-teodosiy-spasov