Музика

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР

Радиооркестърът закрива сезона с дългоочаквана премиера

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР

Радиооркестърът, под диригентството на Марк Кадин, ефектно ще закрие концертния сезон на 2 юли от 19.00 ч. в Зала „България".

В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарни руски спектакли – "Хамлет" и оперетата "Москва-Черьомушки" (българска премиера). В допълнение към това - Симфония концертанте за виолончело и оркестър на Сергей Прокофиев със солист Александър Сомов.

"Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме принудени да я отложим. Музиката на Шостакович е толкова искряща, ярка и необикновена, че за нея не подхождат стандартни определения. Представете си, че в един магазин гръмват едновременно всички бутилки шампанско!"

"Москва-Черьомушки" е единствената оперета на Дмитрий Шостакович. Създава я през 1958 г. в недългия период на "стопяване" в СССР след смъртта на Сталин. Сюжетът е невероятен – няколко млади хора не могат да влязат в новия си апартамент, заради рушвети на чиновниците. На финала, доброто побеждава, чиновниците стават метачи, а героите празнуват своята победа.

Ясно е, че подобна история не би могла да се възприеме насериозно. Така възниква една от най-веселите музикални пародии. В нея безупречно се съединяват тънкият вкус и острият хумор – Шостакович пресъздава цитати от Чайковски, руския фолклор и популярни съветски песни, най-известната от които е "Подмосковски вечери".

"Москва-Черьомушки" е творба за идеали, за хорските мечти и реалността, която така не прилича на тях. Неслучайно, преди това ще прозвучи "Хамлет" – музиката на Шостакович към култовия спектакъл по едноименната пиеса на Шекспир.

Вечерта ще открие творба на друг руски гений – Симфония концертанте за виолончело и оркестър на Сергей Прокофиев. Това произведение рядко звучи на сцената заради сложността на партитурата и е сериозно предизвикателство за солиста и оркестъра.

Солист ще бъде един от най-добрите български виолончелисти – блестящият Александър Сомов. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса. Завършва Guildhall School със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири със Лондонска филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, Хале оркестър (Манчестър), Английски камерен оркестър, SWR, Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия), както и с повечето оркестри в България. Сомов е на поста Violoncelle Super-soliste на Филхармоничен оркестър Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория.

*

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на място в зала "България" и  в мрежата на eventim.bg 

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
01.07.2021 г. 12:04
Посетено:
648
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33051-moskva-cheryomushki-za-prav-pat-v-balgariya-sas-simfonichniya-orkestar-na-bnr