Музика

Органов концерт на Мартин Хазелбьок ще радва духа с музика от Бах до наши дни

3 юли 2021, 19:00 часа, Зала 1 на Фестивен и конгресен център - Варна

Органов концерт на Мартин Хазелбьок ще радва духа с музика от Бах до наши дни

 

◊ СЪБИТИЕТО

Един красив органов концерт ще изкуши меломаните във Варна на 3 юли. В дните на научния симпозиум в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 в България ще гостува един от най-ценените органисти на Европа Мартин Хазелбьок.

Многопластова личност, оперен диригент и органист, Мартин Хазелбьок е музикален директор на бароковия оркестър Musica Angelica в Лос Анджелис, уважаван артист и ментор. Фокусът на работата му е в оживената комуникация между барокови и класически произведения, често дори и в рамките на един концерт. Така ще бъде и в гастрола на видния органист във Варна.

Хазелбьок ще поднесе една радваща духа програма, която черпи от музикалните традиции на няколко века. Ще прозвучат творби на Бах, Менделсон-Бартолди и Брукнер. А новият акцент ще бъде композиция на самия изпълнител, който е признат автор на съвременни произведения за орган.

Концертът е в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, началото е в 19:00 часа на 3 юли.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАРТИН ХАЗЕЛБЬОК

Творческият път на Мартин Хазелбьок започва от Консерваториите във Виена и Париж, той бързо получава международни награди, които от ранна възраст му спечелват репутация на утвърден солист. Музицира под диригентството на големите диригенти Абадо, Маазел, Мути и Щайн и записва над петдесет самостоятелни компактдиска. Съвременните композитори Ернст Кренек, Алфред Шнитке и Кристобал Халфтер му посвещават свои творби. Хазелбьок е редовен гост като солист в най-престижните музикални центрове в света, в центъра е на големи органови събития в Gewandhaus в Лайпциг, Disney Hall в Лос Анджелис, Виенската Konzerthaus, Берлинската Konzerthaus и др. През 1986 г. създава ансамбъла Wiener Akademie. Всяка година Хазелбьок и неговият оркестър изнасят концертен цикъл пред  обществото на приятелите на музиката в легендарната зала на Виена Musikvereins, гостуват и в Европа, САЩ и Япония.

Над 60 компактдиска с репертоар от Бах до музиката на ХХ век са записани под ръководството на Мартин Хазелбьок. Неговите записи имат множество награди, включително наградата на германските критици, Diapason d'Or и унгарската награда “Лист”. Хазелбьок е и преподавател по орган във Виенския университет за музика и сценични изкуства.

Още за събитието: https://www.facebook.com/events

Билети: https://fccvarna.bg/

 

* * *

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена"

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, АртВарна, Ти Си Варна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
01.07.2021 г. 14:54
Етикети:
БрукнерБахОрганов концертММФ „Варненско лято“ 2021
Менделсон-Бартолди
Мартин Хазелбьок
Посетено:
792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33050-organov-kontsert-na-martin-hazelbyok-shte-radva-duha-s-muzika-ot-bah-do-nashi-dni