Музика

Перкусионната фиеста на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с финал тази вечер

Кулминацията на трите вечери ще бъде с изпълненията на световно признатата маестра на ударните Татяна Колева и младежка формация Youth Percussion Pool

Перкусионната фиеста на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с финал тази вечер

 

◊ СЪБИТИЕТО

Перкусионната фиеста на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с финал тази вечер

Кулминацията на трите вечери ще бъде с изпълненията на световно признатата маестра на ударните Татяна Колева и създадената от нея младежка формация Youth Percussion Pool. Началото е в 20:00 часа в двора на Археологическия музей.

За пръв път в 95-годишната си история Международният музикален фестивал „Варненско лято“ изведе в три последователни вечери като главен герой на подиума ударните инструменти. Предизвикателният замисъл е на артистичния директор на фестивала проф. Марио Хосен и световно признатата маестра на ударните Татяна Колева. Те залагат на световната тенденция за нарастване популярността на инструментите, които могат да предложат нещо повече от класическо звукоизвличане. Първите две вечери вече доказаха колко успешен е изборът на тази нова форма. Вдъхновяващите изпълнения на Виви Василева с китариста Лукас Кампара Джиниз и на Василена Серафимова с пианиста Тома Енко накараха варненската публика да се влюби в магията на ритъма.

Тази вечер на подиума в Археологическия музей излиза признатата маестра на ударните Татяна Колева, която живее в Нидерландия и има световна кариера на високо ценен перкусионист.

“Неслучайно третият концерт от цикъла се нарича “La Fiesta” - споделя Татяна Колева. - Всъщност това е заглавното име на цялата серия от три концерта. Когато Марио Хосен ми предложи да направя програмата, решихме да сложим това общо  заглавие на цялото тридневно събитие. La Fiesta всъщност е и заглавното име на пиеса от Чик Кърия, джаз пианистът, който за съжаление ни напусна само преди няколко месеца, съвсем наскоро в тази ужасна година на Covid. Аз искам да посветя този концерт на празника на музиката, на празника на оцеляването. La Fiesta има много символично значение, защото независимо колко ни е трудно на всички, ние успяваме по някакъв начин да създаваме, да се завърнем, да бъдем отново заедно и да празнуваме музиката и изкуството. Всъщност това е начинът ни на съществуване.”

Варненската фестивална публика ще има удоволствието пред нея да се случат няколко световни премиери. Сред тях е и част от „Уестсайдска история“ на Бърнстейн, аранжирана за перкусии от самата изпълнителка. Българката е получила специално разрешение от семейството на композитора и се вълнува много от това признание.

В програмата ще има и няколко български премиери, между които е един нов аранжимент - също на Татяна Колева, на Шестте танца български ритми на Бела Барток. Ще го изпълни създаденият от българската перкусионистка Youth Percussion Pool - Младежката перкусионна формация, която сега е в състав: Виктор Бенев, Калина Владовска, Борис Будинов, Мартин Хафизи, Диего Хаен. Други световни премиери са соло пиесата „Калейдо“ от Ценко Минкин и пиесата “Аварез” от Виктор Бенев. И тъй като Татяна Колева е сред изпълнителите, за които съвременните композитори често пишат музика, ще бъдем свидетели и на българската премиера на пиесата на нидерландския композитор Якоб тер Велдхаус „Тhe City / Another City“.

За радост на публиката ще прозвучи и оригиналният български ударен инструмент тъпан - в пиесата на Стоян Янкулов “Стъпка по стъпка”.

* * *

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.


С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.


Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest


 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.06.2021 г. 15:29
Етикети:
Посетено:
590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33043-perkusionnata-fiesta-na-mezhdunarodniya-muzikalen-festival-varnensko-lyato-s-final-tazi-vecher