Музика

Бразилска музика с Хари Кроул в Камерна зала „България“ на 30 юни

Онлайн лекция на композитора Хари Кроул на тема „Музиката и природата в Бразилия – съзерцание, унищожение и оцеляване“

Бразилска музика с Хари Кроул в Камерна зала „България“ на 30 юни

 

◊ СЪБИТИЕТО

Бразилска музика и онлайн лекция на композитора Хари Кроул на тема „Музиката и природата в Бразилия – съзерцание, унищожение и оцеляване".

30 юни, 19.00 ч., Камерна зала „България“

Авторски концерт на Хари Кроул

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ представя за първи път у нас произведения от изтъкнатия бразилски композитор Хари Кроул.

Възпитаник на Джулиард скул в Ню Йорк, в продължение на години той е артистичен директор на Филхармоничния оркестър в щата Парана̀, Южна Бразилия и професор в Училището за музика и изящни изкуства. Автор е на над 200 творби във всички жанрове. Музикалният му език включва модални, тонални и хроматични модели, съпровождани от плътна хармония или контрапункт, с ярки контрасти между статични и динамични състояния. Творбите му са изпълнявани в Южна Америка, САЩ, Канада и Европа от известни оркестри, състави и солисти.

На 30 юни от 19.00 ч. в Камерна зала „България“ ще прозвучат пет творби от богатото творчество на Хари Кроул, които поставят акцент върху връзката между човека и природата – „Есенен пейзаж“, „Морски марини“, три миниатюри „Флора Атлантика“ II за кларинет, цигулка и пиано вдъхновени от илюстрации на характерни цветя и растения от атлантическите дъждовни гори в южната част на Бразилия, както и пиесата „Опожарена земя“, която изразява чувството на безпомощност пред унищожаването на местни гори, причинено от човешко въздействие и палежи по време на суша за пасища. Ще прозвучи и Трета соната за пиано, в която авторът създава звукова интерпретация на думата „хомеопатия“ според немската нотация и латинския химн на Свети Йоан.

Творбите ще бъдат изпълнени от Атанас Кръстев – виолончело, Евгени Николов – цигулка, Галина Апостолова – пиано, Иван Керековски – пиано, Йоана Георгиева – пиано, Симон Павлов – пиано и Росен Идеалов – кларинет.

Преди концерта публиката ще има възможност да види и чуе автора, който ще представи онлайн лекция на тема „Музиката и природата в Бразилия – съзерцание, унищожение и оцеляване". Тя ще се състои в Концертен комплекс „България” от 17.45 ч.

Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Федеративна република Бразилия в България. Културен институт „Зенон“. Федерален университет - Парана.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.

Билети ще намерите на https://bilet.bg/bg/events/sofiyski-muzikalni-sedmici и на касите на залата.

 

* * *

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“, който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев е отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

 

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
30.06.2021 г. 14:15
Посетено:
758
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33041-brazilska-muzika-s-hari-kroul-v-kamerna-zala-balgariya-na-30-yuni