Музика

Юбилеен концерт "60 години Детски хор на БНР"

30 юни 2021, 19.00 ч., Зала 1 на НДК

Юбилеен концерт "60 години Детски хор на БНР"

Снимка: Тихомира Методиева-Тихич

 

◊ 60 ГОДИНИ ДЕТСКИ ХОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

Един вечно млад състав стана на 60 години! В първия пролетен ден преди шест десетилетия избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите", които пеят и прославят страната ни и уверено излитат към световните сцени.

Днес Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и фестивали, двукратен носител на званието "Посланик на европейската култура".

Детският радиохор ще отпразнува своя юбилей на 30 юни 2021 г. в Зала 1 на НДК от 19.00 ч. под диригентството на  Венеция Караманова, клавирен съпровод Светлана Ананиевска. В музикалния празник ще участват виртуозите от Камерен  ансамбъл „Софийски солисти" с диригент маестро Пламен Джуров и забележителното сопрано Ина Кънчева. Юбилейният концерт на Детския хор на БНР е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

В мултимедийния спектакъл ще звучи музика от различни епохи и жанрове – знакови произведения за репертоара на Детския радиохор през различните десетилетия от създаването му. В първата част на концерта ще бъдат изпълнени пиеси, белязали първите пет десетилетия на състава, които и до днес Детският хор на БНР изпълнява. Такива са емблематичната песен „Майски балони" от маестро Недялков, три произведения специално написани за състава (виртуозните „Пицикати" на Александър Танев, мелодичните „Песен" и „Игра" из „Пролетна симфониета" на Александър Йосифов и авторската обработка на „Притури се планината" от Юлиан Слабаков) и класическите пиеси, комплимент за всеки елитен хоров състав – „От как се е, мила моя майно льо" в обработката на Тодор Попов, вечната „Дилмано, Дилберо" в оригиналната обработка на Красимир Кюркчийски и лиричната „Лека нощ" от Парашкев Хаджиев.

Във втората част на концерта ще звучат песни, вписали се в репертоара на Детския радиохор през последното десетилетие, като традиционната японската „Соран буши", дирижирана от младия член в екипа на Детския радиохор Михаела Котева. Творческото сътрудничество с камерен ансамбъл „Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров продължава през цялото десетилетие, затова заедно с тях Детският радиохор ще изпълни „Скерцо" от Евгений Клюев, „Бохемска рапсодия" на Фреди Меркюри в аранжимент на Веселин Караатанасов и „Либертанго" от Астор Пиацола в аранжимент на проф. Емил Янев. В последната песен ще прозвучи и маримбата на Деметра Григорова. Сопраното Ина Кънчева, чиято успешна кариера започва от Детския радиохор, ще изпълни „Песен на Солвейг" от Григ и „Неаполитанска тарантела" от Росини. Поздрав към публиката на състава ще е новата за Детския радиохор пиеса „Cantus Interatus" на Карл Дженкинс от цикъла „Adiemus" – „Песни от светилището". На рояла ще е най-младият член на екипа на Хора Сиана Атанасова.

*

Билети в Билетния център на НДК, в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" 4), както и в системата на Eventim.

Всички билети за концерта, закупени през 2020 г., трябва да бъдат презаверени  в Билетния център на НДК.​

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
26.06.2021 г. 12:27
Посетено:
2087
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33011-yubileen-kontsert-60-godini-detski-hor-na-bnr