Музика

Русенска филхармония ще изпълни за първи път в България Симфония № 10 от Лудвиг ван Бетовен

Концерт на 30 юни 2021 от 19.30 ч. в Зала "България"

Русенска филхармония ще изпълни за първи път в България Симфония № 10 от Лудвиг ван Бетовен

 

◊ СЪБИТИЕТО

30 юни 2021, 19.30 ч., Зала "България"

Концерт на Русенска филхармония

Диригент – Димитър Косев

За първи път в България ще бъде представена Симфония № 10 от Лудвиг ван Бетовен в Ми-бемол мажор, 1825 – Първа част (възстановка на  Бари Купър от 1988)

В програмата са включени още две произведения на великия виенски класик:

Увертюра "Егмонт", оп. 84, 1810

Концерт за пиано и оркестър № 5 – „Императорски“ в Ми-бемол мажор, оп. 73, 1811 със солист Иван Янъков

 

Младостта винаги е предизвиквала жаждата за търсене и изследване на непознати територии. Плод на този естествен творчески устрем е и интересът на младия диригент Димитър Косев към рядко изпълняваната и непознатата все още в България Първа част на Десетата симфония на Бетовен.

Съвсем естествено е Бетовен да бъде привлечен от творчеството на Гьоте и появата на увертюрата „Егмонт“ е израз на неговия интерес и почит към великия германски интелектуалец от Романтизма. Увертюрата е своеобразен синопсис на съдържанието на музикалните картини, които композиторът създава към отделните действия на драмата „Егмонт“.

Петият концерт за пиано и оркестър на Бетовен, който по-късно е наречен „Императорски“, е неговият последен завършен концерт за пиано. Солист ще бъде изявеният пианист и диригент Иван Янъков, изнесял концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист в редица престижни оркестри и е имал изяви в множество големи зали по света.

 

Русенска филхармония е наследник на традициите на концертното дело в град Русе от Освобождението до наши дни. През изминалите 70 години оркестърът е работил с най-добрите български диригенти, както и с редица именити чуждестранни диригенти. Реализирани са многобройни международни турнета в почти всички европейски държави. Съставът трикратно е удостоен с наградата „Кристална лира“ – 2003, 2014 и 2018 година. През 2015 година, Русенска филхармония, в качеството си на оркестър на Държавна опера - Русе, получава една от най-престижните награди в своята история – приза „Ансамбъл на годината“.

Изпълненията на Русенска филхармония в Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ 2021 година ще бъдат дирижирани от Димитър Косев, който започва своята кариера на диригентския подиум в България през 2013, а от 2020 година е Главен диригент на Държавна опера-Русе.

Маестро Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" за 2019 за принос към българската култура и изкуство, а само преди броени дни получи наградата „Млад музикант на годината“ на БНР.

 *

Концертът е част от програмата на 52. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Билети на касата на зала "България" и в системата на Eventim.bg

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.06.2021 г. 13:28
Етикети:
БетовенИван ЯнъковДимитър КосевконцертРусенска филхармония
52 Международен фестивал „Софийски музикални седмици“
Симфония № 10
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32972-rusenska-filharmoniya-shte-izpalni-za-parvi-pat-v-balgariya-simfoniya-10-ot-ludvig-van-betoven