Музика

“Шедьоврите на класиката” - благотворителен концерт на Зорница Иларионова (цигулка) и Георги Черкин (пиано)

19 юни 2021, 19:00 часа, Концертна зала на НМУ “Любомир Пипков”

“Шедьоврите на класиката” - благотворителен концерт на Зорница Иларионова (цигулка) и Георги Черкин (пиано)
 
 
◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ
 
19 юни 2021, 19:00 ч., Концертна зала на НМУ “Любомир Пипков”
 
Зорница Иларионова (цигулка) и Георги Черкин (пиано)
представят
 
“Шедьоврите на класиката”
 
Със специалното участие на Кай Орлинов (цигулка)
 
 
Цигуларката Зорница Иларионова и пианистът Георги Черкин са забележителни млади български музиканти. Поредната им среща на концертния подиум е на 19 юни в Концертната зала на НМУ “Любомир Пипков”, където със специалното участие на младия цигулар Кай Орлинов ще изпълнят програма “Шедьоврите на класиката”. 
 
Концертът е с благотворителна цел, за набиране на средства за млади дарования - цигулари, които се нуждаят от подпомагане, за да могат да участват в майсторски класове на именити преподаватели и солисти от световните сцени, за участия в международни конкурси и всичко останало, което е необходимо за тяхното развитие. Тези концерти ще се случват периодично, през определен период от време, като целта е да бъдат подкрепяни деца от всякакви възрасти и инструменти.
 
Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършва НМУ “Любомир Пипков” - София в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева. Продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид в цигулковата катедра на проф. Захар Брон и Нов български университет в класа на проф. Марио Хосен. Специализира и в Музикалната академия “Santa Cecilia” - Бергамо под ръководството на проф. Павел Верников. 
 
Зорница е лауреат на много национални и международни конкурси в България, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия, Великобритания, Германия, Турция, САЩ и Япония. През 2014 г. на тържествена церемония в кралския дворец “Ел Пардо” в Мадрид е наградена лично от Кралица София с престижната награда “Най-добър цигулар” в катедрата на проф. Захар Брон. През 2015 г. става носител на Кристална лира в категорията “Млад изпълнител”. 
 
Следват множество концерти като солист на различни симфонични оркестри, участия в международни музикални фестивали, в солови и камерни формации. През 2017 г. става носител на Голямата награда от Международния конкурс “Музиката и земята” в София. През 2018 г. печели две първи награди от международния конкурс “Йохан Себастиан Бах” в Япония. Зорница Иларионова е победител в две категории в националната анкета “Музикант на годината” 2019 г., като печели призовете за “Ансамбъл на годината” с пианистката Мартина Табакова и наградата “Активна творческа дейност”. Така тя влиза в 29-годишната история на тази анкета като първият музикант, спечелил две награди в една и съща година. 
 
През 2020-2021 Зорница Иларионова печели първи награди от престижните международни конкурси - “Леополд Белан” - Париж, Международен конкурс за млади изпълнители в Москва, и от Международния конкурс “Рудолф Баршай” в Санкт Петербург. Лауреат на престижната награда “Златно перо” - 2021 за принос към българската култура.
 
Пианистът Георги Черкин е внук на големия български композитор Георги Златев-Черкин. В семейството всички свирят – майка му е виолончелистка, баща му – виолист и композитор, чичо му е тромпетист, леля му – цигуларка, а сестра му свири на китара. На 6 години самият той започва да свири на пиано. След НМУ “Любомир Пипков” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София Георги Черкин продължава обучението си в римската академия „Санта Чечилия“, а след това в Залцбург. 
 
Носител е на Premio Sassari през 1999 г. в Италия, печели награди от конкурсите „Млади музикални дарования“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“. Печели първа награда на международния конкурс “Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Изнасял е концерти в залите: Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. През последните години е награждаван с много награди за принос в развитието и популяризирането на културата и изкуството в страната като “Кристална Лира”, “Златен Век”, “Златна муза“, “Златно перо”, и др. 
 
Репертоарът му включва най-значимите концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестъра на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса, Украйна и др. Активната му концертна дейност включва редица рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. 
 
 
Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
18.06.2021 г. 16:31
Етикети:
благотворителен концерт
Кай Орлинов (цигулка)
Георги Черкин (пиано)
Зорница Иларионова (цигулка)
“Шедьоврите на класиката”
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32963-shedyovrite-na-klasikata-blagotvoritelen-kontsert-na-zornitsa-ilarionova-tsigulka-i-georgi-cherkin-piano