Музика

Десети майсторски клас на известната арфистка Сузана Клинчарова в НБУ

Три участнички ще представят концерт на 10 юли 2021 в историческата катедрала "Сент Мери" в Париж

Десети майсторски клас на известната арфистка Сузана Клинчарова в НБУ

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 юни в Нов български университет започва десетото издание на майсторския клас на една от най-известните арфистки проф. Сузана Клинчарова.

Ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков" и студенти и курсисти по арфа от НБУ ще имат възможността да се докоснат до красотата на музиката и до работата на един от най-изкусните преподаватели по музика.

Заглавието на майсторския клас е „Арфата - извор на вдъхновение". След приключването му три участнички ще участват в Лятна академия Opus Artis Paris и ще представят концерт на 10.07.2021 в историческата катедрала "Сент Мери", Париж. 

Успехите на младите участници в майсторския клас през годините са многобройни, най-ярките сред тях са: забележителният концерт в Париж, в църквата Сейнт Мери през 2019 година, както и шестте първи награди от френския международен конкурс Мusic Competition Online, спечелени в ситуацията на Ковид.

През десетгодишната история на класа изявите на младите музиканти се осъществиха в сътрудничество с видни български композитори – проф. д-р Георги Арнаудов, Александър Кандов, Любомир Денев, които написаха творби, специално за ансамбъл от арфи, а студентката Сара Костадиновска спечели първа награда на Съюза на Композиторите за своята творба за глас и арфи.

„Майсторският клас бе създаден от проф. Богдан Богданов, който ме покани преди 10 години и насърчи моя новаторски подход. Той остана докрай съпричастен към творческите планове и успехи. Настоятелството на НБУ продължи тази традиция и днес празнуваме 10 години от нейното създаване, като специално бих искала да благодаря на Изпълнителния детектор, д-р Георги Текев за неоценимата подкрепата през годините. Майсторския клас не би бил възможен без всеотдайното участие на д-р Кохар Андонян, която ръководи класа по арфа в Националното музикално училище и помощта на проф. Милен Шушулова, ръководител на департамент „Музика" в НБУ." - споделя проф. Клинчарова.

През годините майсторският клас на проф. Клинчарова се утвърди като един иновативен проект, който постави в своя център индивидуалното израстване на младите изпълнители и бе реализиран с участие на редица от департаментите в НБУ, сред които: департамент „Музика", „Театър", „Изящни изкуства", „Политически науки", „Франкофонски център" НБУ, център за компютърна музика „Станислав Станчев – Стенли" и много други.

Майсторският клас е част от програмата на престижния фестивал „Софийски музикални седмици". 

 

◊ ЗА ПРОФ. СУЗАНА КЛИНЧАРОВА

Проф. Сузана Клинчарова е родена в София, в семейството на пианистката Вера Панова и на художника и публицист Евгени Клинчаров („Пантеон на Българската Култура"), но живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в София, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто" в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България.

Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си в Париж преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Хабилитирана е със заповед на Държавния съвет на Франция от 28/11/2002.

Разностранната международна концертна дейност на професор Сузана Клинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар... Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфони, Камерен оркестър на Сан Франциско, Софийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Национален оркестър на Белгия, Филхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Сузана Клинчарова е високо ценена за качеството на нейните изпълнения, както и за невероятно професионалния широк стилов репертоар от концерти за арфа и оркестър.

Проф. Сузана Клинчарова има мащабна звукозаписна дейност, обикновено рядкост в кариерата на един арфист, която включва повече от двадесет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, тематично подбрани части от соловия арфов репертоар и подбрани камерни творби. Забележителен по своето качество е компактдискът с концертен запис на рецитал в Карнеги Хол. В началото на тази нейна дейност стои продуцентът Роналд Дом, който ангажира Сузана Клинчарова по време на нейното следване и разрастваща ѝ се концертна дейност в Белгия, за първия ѝ контракт с фирмата Паван. Следва дългогодишно сътрудничество между Балкантон и Паван, както и с редица звукозаписни фирми, които разпространяват отрано нейните записи по цял свят. В последните години Сузана Клинчарова работи с австрийската фирма VMS Musical Treasures и с американския продуцент Джоузеф Вулпис. Най-новият проект – Антология на френска музика за арфа в три диска „La Belle Epoque de La Harpe", е акламиран в Европа и САЩ.

Нейни изпълнения, интервюта, както и късометражни филми се намират в Златния фонд на БНР и в архива на БНТ. Включени са в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция) – четири компактдиска с френска музика, и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция).

Проф. Сузана Клинчарова работи за разширяването на арфовия репертоар при младите изпълнители в България. Тя има широк принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
16.06.2021 г. 12:54
Посетено:
1001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32947-deseti-maystorski-klas-na-izvestnata-arfistka-suzana-klincharova-v-nbu